La d'avui és la primera d'una sèrie d'entrades en les que us proposo mirar i admirar la Puglia, una regió d'Itàlia en la que hi viuen uns tres milions nou-centes mil persones. Començarem passejant per Bari, la seva capital, que històricament fou un gran centre marítim que unia Orient i Occident i que actualment és la ciutat més gran del sud d'Itàlia amb tres-cents setze-mil habitants.
Ens centrarem en Bari Vecchia, el barri emmurallat antic de Bari ubicat en una península flanquejada pels dos ports de la ciutat.
Començarem la gran passejada a Largo San Sabino, concretament al Seminario Arcivescovile que està adossat al costat sud de la Cattedrale di San Sabino.
A la part inferior esquerra de la fotografia anterior podeu veure l'arc de mig punt de la porta d'accés al seminari i a la seva dreta la façana est de la catedral en la que destaca el campanar de la catedral, de seixanta-vuit metres i noranta centímetres d'alçària. Si us fixeu en la part superior esquerra de la fotografia sembla que l'edifici està inacabat, però el que veieu és el que queda de l'altre campanar romànic que va caure durant el terratrèmol del 1.613. Malgrat que la catedral té tres absis el mur est no ens permet veure'ls...
Abans de resseguir perimetralment la catedral primer entrem al pati del Seminario Arcivescovile on ens espera el palau dissenyat per l'arquitecte napolità Domenico Antonio Vaccaro ( 1.678-1.745 ).
En èpoques posteriors s'hi han fet diverses intervencions que han modificat el projecte inicial. A les fotografies anterior i propera observareu la columna de granit que hi ha al centre del pati de l'arquebisbat coronada amb l'estàtua del 1.651de San Sabino, que amb San Nicola són els patrons de Bari.
Dirigint la mirada a la dreta puc mostrar-vos bona part de la façana sud de la Cattedrale di San Sabino construïda entre finals del segle XII i finals del XII, una joia del romànic de la Puglia.
A la part inferior de les dues fotografies anteriors podeu observar alguns dels capitells de la façana sud de la catedral. La propera fotografia de detall ens permet veure millor un d'aquests capitells.
La fotografia següent ens mostra la façana sud del transsepte coronada per una rosassa que fou reconstruïda al segle XVII. A la catedral hi ha cinc rosasses: la del transsepte sud, la del transsepte nord, la del frontispici ( façana principal ), la de la capella del Santíssim Sagrament i la dibuixada amb marbre policrom al paviment de la nau central...
Gràcies al zoom de la càmera fotogràfica puc mostrar-vos detalladament la gran finestra bífora de l'esquerra per apreciar la seva decoració. A la dreta de la rosassa podeu veure el que queda del segon campanar.
La catedral fou construïda sobre les ruïnes de la catedral imperial bizantina destruïda l'any 1.156 per Guglielmo I di Sicilia, conegut com il Malo.
Sortint del pati del Seminario Arcivescovile , anant a l'esquerra per l'strada Ronchi i aixecant la mirada no es pot gaudir dels tres absis però sí del finestral absidal.
L'arc de mig punt, que podeu veure millor a la propera fotografia de detall, es recolza sobre harpies i les columnes sobre elefants. La façana est tanca i oculta en el seu interior els tres absis però ens regala aquest finestral.
Nomes girar a l'esquerra a la Piazzeta Bisanzio e Rainaldo trobem adossada a la façana nord de la catedral, la Trulla, una gran construcció cilíndrica del segle XVI-XVII emprada actualment de sagristia, però que devia ser el baptisteri de la catedral i posteriorment una cisterna d'aigua.
Darrere de la Trulla, a la seva esquerra podeu observar parcialment la façana del transsepte nord amb la seva rosassa i l'espectacular campanar.
L'original, d'estil romànic, de planta
circular, en construí entre 1.170 i 1.178 i té onze metres de diàmetre.
Al segle XVIII l'interior es remodelà en estil barroc.
Les fotografies anterior i següent ens permeten donar un cop d'ull a l'interior de la Trulla ( actual sagristia ) i la seva cúpula.
Continuo resseguint perimetralment la catedral romànica i faig la fotografia de la façana nord en la que a la part superior, sobre els grans arcs cecs de mig punt hi ha la galeria amb grups de sis arcs de mig punt.
Gràcies al zoom de la càmera fotogràfica puc mostrar-vos detalladament la bellesa de la galeria superior i les cornises de les façanes nord de la nau del costat de l'Evangeli i de la nau central.
Girant a l'esquerra trobem el frontispici de la Cattedrale di San Sabino dividit en tres parts per dues lesenes que coincideixen amb la distribució interior de les tres naus. La façana està coronada amb un frontó triangular amb un òcul. Si m'allunyo una mica del frontispici puc fer la fotografia següent amb prou perspectiva des de la piazza dell'Odegitria per poder veure tota la façana oest.
Els portals arquitravats daten del segle XI però foren rematats en el segle XVIII en estil barroc, els laterals amb un frontó circular partit i el central amb una fornícula i un frontó circular a sobre.
Sobre la fornícula del portal principal hi ha una finestra bífora romànica d'arc de mig punt amb decoració de dentell i grani di rosario.
Alçant una mica més la mirada podem gaudir de l'espectacular rosassa que a la seva meitat superior té una cornisa semicircular amb decoració vegetal i grani di rosario en la que hi ha set espectaculars mènsules amb figures grotesques originals del gòtic. Quatre petits finestrals d'arc de mig punt la flanquegen.
A la fotografia de detall podeu observar millor la cornisa semicircular de la rosassa amb les set figures grotesques i els dos frisos de la part superior del frontispici. Al de dalt, d'estil bizantí, hi ha pàmpols i dents de serra i a l'inferior petites arcuacions amb decoració vegetal.
El zoom de la càmera fotogràfica també ens permet observar detalladament el frontó triangular del frontispici de la catedral. A tocar del fris superior hi ha un òcul decorat amb grani di rosario i als costats que defineixen les dues aigües de la coberta hi ha arcuacions cegues en escala d'arc de mig punt.
Després de resseguir perimetralment la Cattedrale di San Sabino a la propera entrada dedicada a la Puglia hi entrarem per gaudir de la seva sobrietat.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada