dimarts, 11 de maig del 2010

Parlar amb Enric Botel.

Entre raig i raig, típic del mes de maig, he anat passejant fins a l'Institut d'Estudis Ilerdencs. A la Sala Montsuar, i fins al 23 de maig, podeu visitar l'exposició La maquinària de la lectura. La impremta a Lleida de Botel al segle XXI.

No hi havia ningú i el cel es tornava més i més fosc. Espantat pels llamps i trons entro a la sala i una estranya figura surt, com per art de màgia, entremig de les antigues impremtes...

.- Hola Senyor i.
.- Hola, qui sou vos?
.- No em coneixeu? Sóc l'Enric Botel.
.- Perdoneu, però no us conec.
.- Ai, ai, ai, senyor i !. Una persona enamorada de Lleida i dels llibres no em coneix?. L'any 1.479 vaig imprimir el primer llibre a Lleida, el Breviarium Ilerdensis, el voleu veure?

Estava astorat, en ple segle XXI, ara que comença el camí del llibre digital, parlo amb l'Enric Botel el primer impressor de Lleida!
Anem al fons de la petita sala i l'Enric em senyala dos llibres.

.- Mireu, aquí teniu el manuscrit del Breviarium Ilerdensis copiat per Pere Guixau l'any 1.451


.- Ara contempleu el primer llibre imprès a Lleida . Vaig imprimir aquest Breviarium Ilerdensis l'any 1.479, ja fa cinc-cents trenta-un anys... Els dos llibres es conserven a l' Arxiu de la Catedral de Lleida.



.- L'Arxiu de la Catedral de Lleida?
.- Ja veig, senyor i, que encara no heu descobert aquest magnífic arxiu. Parleu amb l'Ana, ella us ensenyarà aquest arxiu on veureu: pergamins, còdex, cantorals, llibres i més llibres...

Sembla que ha deixat de ploure, és el moment de marxar. Vull agrair a l'Enric Botel les seves explicacions, però...no hi ha ningú! M'ho he imaginat tot ?
No, en un paperet l'Enric Botel ha escrit: "Parla amb l'Ana, ella t'obrirà l'arxiu de la Catedral de Lleida".Nens i nenes, voleu descobrir l'arxiu de la Catedral?
Atentament.
Senyor i

1 comentari:

  1. Senyor i, els nens i les nenes de l'escola Sant Jordi, em sembla que estaran encantats de conèixer a l'Ana i de saber moltes coses de l'arxiu.
    Esperaré tanquil.lament però amb moltes ganes.
    Moltes gràcies per les seves visites i per les seves converses.

    ResponElimina