dimarts, 21 d’agost de 2012

Botigues centenàries de Lleida ( 7 ).

Al número 10 dels porxos de la plaça Paeria hi va viure el que fou metge i alcalde de Lleida, Humbert Torres i Barberà. Als baixos hi havia fins al setembre del 2.007, un dels comerços centenaris de la nostre ciutat, la botiga Josa & Gassó. Aquest espai l'ocupa actualment un dels molts establiments de la cadena Jack & Jones.

S'ha passat d'un comerç de tota la vida, amb un tracte personal evident i el savoir feire del botiguer; a ser una de les 2.000 botigues que té per tot el món l'empresa amb seu a Dinamarca.

Però Josa & Gassó, no va tancar! Al desembre del 2.007 ja atenia als seus clients a la Plaça Sant Joan 21. Dedicada a la venda de roba de parament per a la llar i roba de vestir per a senyora va ser fundada el 19 de març del 1.901 per Jaume Josa i Miquel Gassó. Els socis es van separar l'any 1.950 i la família Josa es va responsabilitzar en solitari del negoci.

Malgrat el canvi de local, continua la filosofia del botiguer de soca-rel. Encara podeu veure els taulells de fusta, els metres antics per prendre mides, les cadires per seure,...


Els prestatges estan plens de peces de roba de colors i estampats molt diversos. Ens recorden que encara hi ha gent que compra la roba a metres, i amb els patrons, tisores, fil i agulla es fan faldilles, bruses ,...

Jaume Josa va deixar el negoci al seu fill Francisco. Avui el net del fundador, que també es diu Jaume, és el responsable del negoci. Comprar i vendre tenen una dimensió diferent en aquest establiment, en el que el botiguer t'assessora...

Amb les presses ens acostumem a comprar a les grans superfícies, a les franquícies,... i el petit comerç desapareix a poc a poc.
Atentament.
Senyor i

10 comentaris:

 1. Tinc moltes ganes de veure la botiga de Josa & Gassó sembla molt interessant.
  Jaume

  ResponElimina
 2. Jaume, ja falta poc per visitar aquestes botigues màgiques.
  Atentament.

  ResponElimina
 3. Senyor i, he anat a Josa i Gassó, he vist roba per a llit per a nens súper chuli.Arnau

  ResponElimina
 4. Molt bé Arnau, m'agrada la teva curiositat.
  Atentament.

  ResponElimina
 5. Hola senyor i soc en Pau A m´agradad molt fe aquesta fitxa adeu

  ResponElimina
 6. Pau A encara t'agradarà més visitar aquesta botiga centenària.
  Atentament.

  ResponElimina
 7. Hola senyor i m´agrada coneixe les botigues centenàries.
  La mare me diu que comprava roba per fer vestits.
  Aroa

  ResponElimina
 8. Fantàstic Aroa. Ja veig que la mare coneix aquesta botiga centenària.
  Atentament.
  Senyor i.

  ResponElimina
 9. Hola senyor i. Som les nenes i nens de primer.El Ziad, la Maria, l'Aaron, l'Iker, l'Ariadna,la Paula A , l'Eloi, el Damià,la Lila i l'Isaac expliquen que les seves mares i padrines encara es fan la roba amb fil i agulla.
  L'Iker, la Maria , l'Aaron, la Paula A i el Damià. han estat en aquesta botiga centenària.

  ResponElimina
 10. Quina alegria llegir que una colla de famílies encara dominen el fil i agulla!
  Atentament.

  ResponElimina