dissabte, 4 d’agost del 2012

Els secrets de la Catedral Nova de Lleida ( 4 ).

Un cop hem deixat les reixes com estaven, creuem tota la Catedral. Miro l'Altar Major, i com sempre a la seva esquerra m'impressiona la presencia de la Mare de Déu del Blau. Passar per la nau central produeix sensació de petitesa al caminat.
Segueixo al Joaquim i al Ramon fins que ens aturem a la capella de Sant Francesc Xavier, Sant Fermí i Sant Miquel d'Aralar. Sembla que m'explicaran alguna història d'aquest retaule realitzat per Ramon Borràs l'any 1.950, per l'antiga església de la Mercè de Lleida. Quan em preparo per escriure al quadern en Joaquim va decidit cap a l'esquerra... Què em vol ensenyar?

Ràpidament descobreixo que aquesta part de la capella realment és una porta i...., sorpresa, darrere de la porta, apareix una nova porta!

Entrem i passem per una dependència en la que les dones que ajuden a la Catedral treballen molt cosint i planxant.

Continuem per aquest laberint de portes i sales fins que trobem unes escales que ens tornen a portar sota terra. La diferència amb l'altra ala de l'edifici és evident. Aquí el sanejament és molt important, i les filtracions i humitats estan totalment controlades. Veig unes instal·lacions modernes ...

És el sistema de calefacció. Evidentment, per poder escalfar un espai immens com el de la Catedral Nova, cal una gran caldera.

En Ramon senyala al sostre per ensenyar-me un graó decorat d'una escala antiga. És el contrapunt d'aquest espai totalment renovat.

El sanejament d'aquesta part del soterrani és molt important. L'aigua es recull en uns espais on les bombes s'encarreguen de retirar-la.

Malgrat els esforços que fa en Ramon, no podem obrir una porteta metal-ica que ens permetria accedir a les mines que donen la volta al perímetre de la Catedral. Són una mena de clavegueres.
Tornem a pujar les escales i anem a la nau central. En Joaquim obre la porta i em preparo per sortir al carrer i agrair les seves explicacions.
Però estic molt equivocat. la descoberta no ha acabat. Després d'una sèrie de visites sota terra, ara...
Molt aviat al blog de la biblioteca.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada