dissabte, 18 d’agost del 2012

Els secrets de la Catedral Nova de Lleida ( i 8 ).

Un cop feta la visita em dedicaré, com m'ha suggerit en Joaquim, a consultar alguns dels diferents plànols que es conserven a l'Arxiu Capitular sobre els projectes de la Catedral Nova. Recordeu que el projecte inicial es va canviar per les grans filtracions i el tipus de sòl que no haurien aguantat un edifici com el projectat.
Pujo a l'Arxiu Capitular de la Catedral de Lleida amb la seguretat que l' Anna, l'arxivera em facilitarà la feina. Si voleu recordar la nostra visita virtual a l'arxiu , cal rellegir la sèrie d'entrades "La porta i la clau".
Quan li explico a l'Anna el que vull em quedo de pedra... La llista de plànols de la catedral és molt llarga i en trio alguns per poder ensenyar-vos-els.

Aquest és el projecte signat a Barcelona el 27 de desembre del 1.760 per Pedro Martir Cermeño, en el que es veu la planta de la Catedral Nova. Les unitats de mesura en que està calculat són las varas castellanas.

En altres plànols podem llegir: "Costa Es y Arqui. Perfil y elevacion de la portada de la Catedral proyectada por Lérida con los campanarios . Las tres puertas de entrar y salir de la iglesia, las ventanas y exterior de la Aula Capitular, Archivo y otras oficinas."

"Perfil y Elevación Cortado por largo para demostrar el interior de las dos Naves inferiores de las tres en que se forma el proyecto de la Cathedral de Lérida"

En aquests plànols podeu veure elements que finalment no es van construir. A baix a l'esquerra es pot llegir: " Perfil que corta a lo largo por lo interior de la iglesia"

En el quadre de la part superior esquerra explica els materials amb els que s''havia de fer i el preu. Al final del text podem llegir: " Con Mortero de buena Calidad Por La Cantidad de doscientos Mil pesos fuertes".

" Perfil que demuestra la fachada de el frontis por lo exterior" i " Perfil que demuestra el costado de yglesia por lo exterior". L'edifici que finalment es va construir és diferent.
Demano a l'Anna una sol·licitud de reproducció de documents . Ella farà les còpies que passaré a recollir un parell de dies després per compartir-ho amb vosaltres.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada