dissabte, 25 d’agost del 2012

Botigues centenàries de Lleida ( i 8 ).

Gairebé al final del carrer Major, molt a prop de la Catedral Nova, trobem l'última de les botigues centenàries de la nostra ciutat. Oberta l'any 1.874, l'armeria Antiga Casa Inglés completa la petita llista dels deu establiments centenaris.

Josep Inglés, fundador del negoci, va deixar la botiga a la seva filla Laureana. La Laureana va passar l'armeria a la seva filla Carme, i aquesta a la seva filla Laureana. Quatre generacions d'armers lleidatans.

Font fotografia; web Antiga Casa Inglés

El negoci ha canviat molt. La venda d'armes no era estranya a finals del segle XIX, ja que la caça era una activitat necessària per a l'alimentació. Ara és un esport... A la propera fotografia podeu veure un anunci antic d'aquest negoci.

Font fotografia: web Antiga Casa Inglés.

Els primers anys a la botiga només es venien armes. Avui també podeu trobar tota una colla de complements i enes per anar a pescar i caçar. Si entreu a l'armeria us sorprendran les restes arqueològiques de l'època medieval-feudal. Al pujar a la primera planta passeu al costat de les restes d'un casalot construït durant els segles XIII i XIV.

Molt amablement la Laureana em convida a baixar al soterrani, on la sorpresa és encara més gran ...

Les caixes de munició i els armaris de seguretat estan envoltats d'arcs i voltes que ja tenen una colla de segles. Les restes del casalot ens parlen del passat de Lleida.

Sortim del soterrani i dono les gràcies a la Laureana per les seves explicacions i per deixar-me fer les fotografies que ara comparteixo amb tots vosaltres. Surto del comerç envoltat de tota mena d'estris per anar a pescar.

Xino-xano passejo pel carrer Major mentre desitjo a les deu botigues centenàries de Lleida, una llarga vida. Llibreria Casas, Pastisseria Monrabà, Pastisseria Torres, Josa & Gasó, Lavaquial, Farmàcia Pons, Farmàcia Aragonés, Casa Guarro, Antiga Casa Inglés, i Llibreria Fregola,...Gràcies.
Atentament.
Senyor i

14 comentaris:

  1. senyor i, he pasat per davant de la botiga d'armes i m'ha agradat!
    jaume

    ResponElimina
  2. Molt bé Jaume, ja veig que estàs investigant les botigues centenàries....
    Atentament

    ResponElimina
  3. Hola senyor i com estas soc la Abril de 2r i alfinal
    vaig entra a la farmasia pons, avui tinc sort que men recordodel nom ,
    es diu farmasia pons, i quan vaig entra a la farmasia vaig veure
    medicamens i cremes, i jo em vaj compra una crema per la cara.
    i me le fict a la cara perqu qudi fineta

    ResponElimina
  4. Hola Abril. No vas veure els ulls de vidre? I els microscopis antics ?
    TIndras la pell molt fineta amb aquesta crema.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  5. Hola senyor i com estas soc la Abril de 2r i el dimars a les 3 del migdia va neixe un cosi meu que es diu JORDI ESTRELLA ESTIARTE i es molt mono i vonicet i jo el pujare al vras




    ADEU SENYOR I

    ResponElimina
  6. Hola Abril. Estic segur que estimaràs mooooolt al Jordi.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  7. i jo tambe trovare a faltar les botigues centenaries.

    Atentament
    Ian

    ResponElimina
  8. Ian , encara que ja no queden més botigues centenàries a la nostra estimada ciutat, ens falten coses per descobrir d'elles i d'algunes centenàries que fa molt poc que van tancar.
    Atentament.

    ResponElimina
  9. Hola senyor i, jo avui, dia 23 febrer he anat a la casa ingles.

    La Laureana m'ha ensenyat espases i escopetes. Al pis de baix hi havien coses antigues, i al pis del mig hi havien coses per pescar. Havien 3 pisos.

    Sóc la Julia R











    ResponElimina
  10. Quina sort Júlia ! La Laureana t'ha descobert els secrets més ben amagats de l'Antiga Casa Inglés.
    Atentament

    ResponElimina
  11. Hola senyor i el teu bloc es molt interesant per a mi estic disgustada perque les botigues centenaries s' han acabat pero yo te SegIre fent comentaris




    Atentament Emma cruz puy

    ResponElimina
  12. Hola Emma Cruz. A la nostra ciutat tenim deu botigues centenàries.M'agradarà molt llegir els teus comentaris. He de dir-te que encara fareu més descobertes sobre aquestes botigues .
    Atentament.

    ResponElimina
  13. Hola senyor i la Laureana ens ha explicat moltes coses demà porto dos fitxes que hem va donar. Ah ! el meu padri abans tenia un estanc davant que venia cigarros i coses de fumar
    Adeu sóc la Julia R

    ResponElimina
  14. Fantàstic Júlia. Ja ensenyaràs al teu mestre Ignasi i als companys de classe el que t'ha explicat i donat la Laureana.Recordo perfectament l'estanc del teu padrí.
    Una abraçada.

    ResponElimina