dijous, 28 de novembre del 2013

Mas de Melons, una joia a prop de Lleida ( 5 ).

Tal com vaig suggerir-vos a l'entrada anterior dedicada a Mas de Melons , deixeu el cotxe al punt d'informació i torneu a la carretera que uneix Aspa i Castelldans. Creueu-la i , a pocs metres, gaudireu d'un construcció curiosa de pedra seca; el pou de figuera. El camí en el que estareu és el que comunica les dues masies més importants del terme, Mas de Melons i Mas de Matxerri.


L'any 2.008 la generalitat va acceptar la donació de les finques de Mas de Melons-Matxerri, al terme de Castelldans, amb la finalitat de protegir els hàbitats i la fauna estepària. Aquesta zona es considera la millor d'aquestes característiques de Catalunya.


Cal anar amb els ulls ben oberts i respectar els senyals. Per molts camins de la Reserva Natural Parcial de Mas de Melons no podem circular en cotxe o moto; i a les zones sensibles per a les aus, del 15 d'abril al 15 de juliol. no podem anar-hi tampoc a peu ni en bici.
L'escassa pluviometria  i les temperatures extremes condicionen la flora i fauna presents. Si teniu sort podreu veure la ganga, el gaig blau, la terrerola rogenca, el torlit, el xoriguer petit, el botxí, ....


Els guarets que veureu són molt importants per la subsistència de la ganga i altres ocells esteparis representatius dels secans de Lleida. En aquests espais nidifiquen i, amb molta paciència, podreu observar grups nombrosos de gangues.


A Mas de Matxerri podeu coincidir amb els pastors i els seus grans ramats de corders que trenquen amb els seus bels el silenci gairebé absolut d'aquest espai.


Recordeu que les millors hores per veure fauna silvestre són les primeres del matí i al capvespre. No porteu roba de colors cridaners i no us descuideu els binocles. L'itinerari de 9,2 quilòmetres que uneix per diferents camins les dues masies, us permetrà descobrir una bellesa diferent...
Atentament.
Senyor i

4 comentaris:

  1. Vostè, senyor i, també és un enamorat!
    Enamorat de qui estima, enamorat de la natura, enamorat de la seva professió, enamorat de la vida...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Apreciada senyora. He de confessar-li que no m'acostumo a la seva absència. La descoberta de Mas de Melons amb els nens i nenes, és un projecte del que vam parlar però, malauradament no podrem fer juts,o potser sí...
      Té raó amb lo de estar enamorat. Crec que és important estar-ho, sinó la vida no té sentit.
      Atentament.

      Elimina
    2. Avisi'm quan hi vagin i
      intentaré poder venir.

      Jo tampoc m'acostumo a no veure'l cada dia.
      Menys mal que de tant en tant ens trobem!

      Elimina
    3. Apreciada senyora: espero avisar-la aviat.
      Atentament

      Elimina