divendres, 3 de gener del 2014

Abans de marxar del monestir ( 1 ).

Surto molt satisfet de les antigues fusteries on hi ha l'arxiu Gavín i pujo les escales que s'enfilen fins al monestir.Recordeu que l'ordre dels premostratencs el van habitar del segle XII al XIX. A la seva etapa daurada, segles XII al XV, va ser molt afavorit pels comtes d'Urgell. Ermengol VII finançà les primeres construccions, de les que encara podem veure el claustre romànic. Aquest comte i la seva dona Dolça de Foix, van ser enterrats a l'església del monestir.


Però si entreu a l'església descobrireu la gran sapastrada feta quan no es valorava ni protegia prou el nostre patrimoni. Les restes dels comtes encara hi reposen, però no en els sepulcres gòtics originals.


Ermengol X ( 1.274 - 1.314 ) va ser el màxim benefactor. El seu objectiu era convertir el monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes en el sepulcre per als comtes d'Urgell. Va fer grans donacions per poder construir un gran temple d'estil gòtic, la sala capitular, el palau dels comtes i el palau de l'adat. També ordenà la construcció dels sepulcres gòtics destinats al fundador del monestir ErmengolVII, la seva dona Dolça de Foix, el vescomte d'Àger Àlvar de Cabrera ( germà d'Ermengol X), i el seu propi sepulcre.


La mort d'Ermengol X va interrompre el gran projecte i deixà el temple inacabat. Al segle XVIII va tornar la prosperitat al monestir, i encara que no es va seguir l'obra original del gran projecte, l'església es va acabar.


Però si us acosteu a l'altar i mireu a esquerra i dreta de l'absis pentagonal, no trobareu com he dit abans els magnífics sepulcres gòtics, sinó dues senzilles arquetes de pedra amb els escuts dels comtes d'Urgell.
On estan els sepulcres originals?
Molt aviat ho descobrireu llegint el blog.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Oh! Santa Maria del Bellpuig de les Avellanes, m'encanta aquest monestir!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó Marta. Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes és un espai captivador.
      Atentament.

      Elimina