diumenge, 5 de gener del 2014

La dignitat pintada per Antoni Miró.

Passejar per Stockholm et deixa molt clars els valors d'aquesta gent del nord. Recordo moltíssimes persones desplaçant-se en bicicleta o exposicions al carrer de fotografia en les que els materials no patien el menor desperfecte...

 
Ara, a Lleida , em trobo davant del quadre que porta per nom Carrers d'Estocolm, torno a la capital sueca i observo una manifestació en solidaritat amb la República Espanyola. Emociona llegir la pancarta Stöd spaniens kämpande folk !  ( Donem suport a les persones que lluiten a Espanya). El quadre forma part de l'exposició de la Sala Montsuar de l'Institut d'Estudis Ilerdencs.


El feixisme va fer emmalaltir una bona part d'Europa el passat segle XX . Creure que la teva nació o "raça" són les millors, porta a un pensament únic perillosíssim que fa estralls en qualsevol societat. A Espanya. que també va patir aquesta xacra, centenars de milers de persones moriren ...
Però enmig de la barbàrie els humans som capaços de demostrar molta dignitat. A l'actual Escola Industrial d'Alcoi,  suecs i noruecs van muntar un hospital on salvaren molta gent d'una mort segura.


El pintor, escultor i gravador alcoià Antoni Miró, amb un llenguatge plàstic sorprenent, ens recorda amb els seus quadres aquell hospital ple de ferits de guerra. La solidaritat va portar una colla de metges nòrdics per guarir ferides de guerra a terres alacantines.


A Suècia i Noruega els treballadors van organitzar ràpidament campanyes per ajudar al Front Popular. Va néixer el moviment de solidaritat Ajudem Espanya que s'encarregà de recollir diners, aliments, roba, medicaments i material quirúrgic destinats  als combatents republicans i a la població civil.


Georg Branting va muntar amb part dels diners recollits un hospital de sang complert que atenia als soldats ferits en combat. Aquest és l'origen de l'hospital sueco-noruec d' Alcoi.


L'exposició que commemora els 75 anys d'aquests fets la podeu visitar fins al 26 de gener. Els pinzells de l'Antoni Miró ens ajuden a recordar la nostra, en aquest cas trista, història.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada