dimarts, 7 de gener del 2014

Passejant per la Praha de Franz Kafka.

Nascut el 3 de juliol del 1.883 a Praha, que en aquell moment formava part de l'imperi austrohongarès i actualment és la capital de la República Txeca, Franz Kafka és conegut com l'escriptor del desassossec . Llegir el seus llibres transmet al lector una angoixa evident. Fill de comerciants jueus, es va doctorar en Dret. Va ser un escriptor en llengua alemanya amb una obra no gaire extensa ( novel·les, contes, relats ), perquè va morir de tuberculosi als 40 anys. Sabent-se molt malalt, va demanar al seu amic i editor Max Brod, que al morir cremés tots els seus manuscrits Afortunadament Max no li va fer cas i podem gaudir de bona part de la seva obra que encara no havia publicat.


Canviava sovint de domicili per això us proposo passejar per la ciutat seguint una colla d'edificis importants en la vida d'aquest escriptor. A la ciutat també podeu visitar el museu Kafka, però avui caminarem sobre els milions de llambordes de la capital de Bohèmia. Començarem per la casa on va néixer a Námestí Franze Kafky ( plaça de Fanz Kafka), nº 5/27, coneguda com a Casa de la Torre.


Al costat de la Plaça de la Ciutat Vella, trobem la Casa del Minut plena d'esgrafiats renaixentistes amb motius clàssics. Aquí van néixer les tres germanes de Kafka. Cada dia la cuinera de la família acompanyava  Franz Kafka a l'escola alemanya de nois.


Si anem a la Plaça Wenceslao ( Václauske námestí ) , al número 19 / 832 trobarem l'Assicurazioni Generali, el seu primer lloc de treball .


Agafem el tramvia 22 per pujar a la zona del Castell de Praha i al Carreró d'or  ple de petites casetes de diferents colors del segle XVI, recentment restaurades, ens fixem en la casa 22, la de la germana de Franz Kafka. Aquestes casetes les van fer per als millors tiradors de la guàrdia del castell. L'escriptor hi va escriure gairebé tots els contes de la selecció "Un metge rural". També els relats: "El pont", "El caçador Gracchus", "El genet de la galleda", "La construcció de la muralla xinesa", "El veí" , i "Un encreuament"


Baixem a Josefov ( el barri jueu), i entre la Sinagoga Espanyola i l'església de l'Esperit Sant  podem veure el monument dissenyat per l'escultor Jaroslav Róna dedicat a Kafka.


Ara que ja estem una mica cansats de passejar, acabarem la ruta a la Plaça de la República ( Námestí Republiky) número 5. La Casa Municipal, un edifici impressionant d'Art Nouveau de principis del segle XX va ser en el seu moment  un dels centres principals de la vida social i cultural txeca.


Descanseu a la cafeteria d'estil vienès de La Casa Municipal. Els cambrers, amb els seus uniformes,  sembla que surten del túnel del temps. Obriu molt els ulls, és difícil oblidar aquesta cafeteria.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada