dimarts, 30 de setembre del 2014

Creuant el torrent de Cedró.

Tornem a Jerusalem impressionats encara per la descoberta de Masada i la seva història. Avui, però, deixarem la Ciutat Vella i ens centrarem en el primer monument que trobem a l'esquerra al peu del Mont de les Oliveres, a l'est de la ciutat, on segons la Bíblia Jesús hi feia les seves oracions i també on fou arrestat.Estic parlant de d'Església de l'Assumpció, erigida sobre la tomba de la Verge Maria.


La senzilla entrada, del segle XII, no ens permet imaginar-nos el que ens espera... Aquest santuari subterrani, és un dels llocs sagrats més impactants, recollits i místics de Jerusalem. En ell diu la tradició que els deixebles de Jesús van enterrar a la seva mare, la Verge Maria. També són del segle XII els 47 graons de l'escala  i les tombes cristianes que trobem en nínxols laterals a la meitat del nostre descens. A la propera fotografia podeu veure la tomba on va estar enterrada la reina Melisenda de Jerusalem, que va morir l'any 1.161. Les seves restes les van traslladar a la cripta al segle XIV, i des de llavors, la tomba s'ha venerat com la de Santa Anna i Sant Joaquim els pares de Maria.


La primera tomba es va tallar al vessant del mont al segle I. La cripta actual, en forma de creu, gran part de la qual està escarbada a la roca, és bizantina. La primera església era una senzilla capella construïda al segle V i consagrada pel Patriarca de Jerusalem Juvenal ( 422 - 458 ) just després del Concili de Calcedònia ( 431 ) . Abans de l'arribada dels creuats, l'església superior va ser destruïda. Només van trobar una petita edícula ,un edifici de molt petites dimensions, sobre la tomba.
És molt emocionant, quan acabes de baixar l'escala, veure i viure el moment...


Godofreu de Bouillon, cavaller medieval i un dels líders de la Primera Croada, va fer construir l'Abadia de Santa Maria de la Vall de Josafat, un monestir per als benedictins de Cluny. Els creuats la van fer reconstruir sobre l'any 1.130; però el monestir i l'església van tornar a ser destituïts per Saladí l'any 1.187. Els musulmans van respectar la cripta perquè la Verge en la seva religió, és la Mare Santa del profeta Jesús. A partir de la segona meitat del segle XIV, els franciscans es van ocupar en exclusiva de l'església durant dos-cents anys. Al segle XVII van començar els intents d'expulsar d'aquest lloc als representants de l'església catòlica de ritus llatí.
És molt sorprenent veure la gran quantitat de pelegrins que visiten la tomba de la Verge. Alguns de molta edat  no dubten a fer l'últim tram agenollats...

  
L'any 1.757, els franciscans van ser expulsats, des d'aleshores el ritus ortodox és el responsable. Comparteixen aquest espai amb els armenis, siris, coptes i abissinis. Hi resen també els musulmans. El Patriarca Llatí pot celebrar oficialment tres cops l'any.


L'any 1.972 les inundacions, recordeu que està molt a prop del torrent de Cedró, van permetre als arqueòlegs dirigits per Bellarmino Bagatti, excavar la part exterior de la cripta i netejar tota la zona.A partir d'aquestes excavacions es va deduir que la tradició de la tomba de la Verge Maria a la vall de Josafat, ve determinada per la presència d'un cementiri del segle I. La vall de Josafat és la part de la vall de Cedró compresa entre la muralla de Jerusalem i el Mont de les Oliveres on, segons el profeta Joel, Déu pronunciarà el Judici Final... 
Torno a les escales per sortir de la cripta per ensenyar-vos  el gran cementiri jueu i descobrir el perquè de la seva ubicació.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada