divendres, 12 de setembre del 2014

Un cop d'ull a la Sala Temàtica ( 8 ).

Ara que ja hem descobert, gràcies al Dionís, el funcionament de la premsa vertical, les Minerves Hispània, Barcino i Grafoprees, la Linotype 78, la guillotina, la màquina vertical d'estampació, la grapadora o màquina de cosir i, finalment les màquines de trepar i grapar; tancarem la visita amb una demostració genial...
Avui el nostre protagonista ens ensenya la seva destresa en un altre ofici relacionat amb el món de la impremta: el fonedor de lletres.


Aquest treballador manual és el que té per ofici fondre lletres de plom a la impremta. La màquina que utilitza és el fonedor. Ara que ja tenim el plom fos, cal introduir-lo al motllo per poder fer una lletra, un tipus mòbil.


Aquesta manera de fondre una lletra de plom és molt similar a com es feia fa cinc-cents anys. El plom fos passa al motllo on hi ha la matriu. Quan està quallat el deixa reposar, i després caldrà desemmotllar la lletra

 
En aquest senzill vídeo podeu veure com el Dionís posa el plom fos dins del motllo on, quan solidifiqui, es formarà una lletra.


Per acabar de refredar la nova lletra, posem el motllo en el que hi ha la matriu en una gallega amb aigua freda per poder-la manipular i desemmotllar-la.


Ara que tenim la lletra feta cal desemmotllar-la. Penseu el que costava omplir una caixa tipogràfica amb lletres ( tipus mòbil ) fetes artesanalment, tal com les feien al segle XV. Els estris que utilitza en Dionís no tenen cinc-cents anys, però el sistema és similar.


Amb la clau anglesa traiem l'última peça i ja tenim la lletra de plom que retocarem amb la llima. Però el que ens ha preparat el Dionís no és una sola lletra, sinó dues fetes amb el punxó i la matriu, en el mateix tipus mòbil, la F i la i, per això podem llegir Fi. La lectura de la lletra de plom dóna per acabada la visita a la Sala Temàtica.


Però abans d'agrair el tracte rebut i les explicacions, encara ens queden un parell de descobertes que de ben segur us deixaran bocabadats.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada