dissabte, 28 de juliol del 2018

Cases singulars de Lleida ( 22 ).

Continuem passejant per la Rambla de Ferran després de gaudir de la Casa Florensa, edifici modernista en cantonera amb planta baixa i quatre pisos amb balconades, balcons i finestres que lluen un magnífic treball de ferro forjat en les seves baranes. A pocs metres, en direcció a l'estació ferroviària, ens espera la nostra protagonista d'avui, la Casa Pluvins.


Al número 47 de la Rambla trobem aquest edifici, que podem situar entre el noucentisme i el modernisme, construït l'any 1.929 per l'arquitecte tarragoní Francesc de Paula Morera i Gatell ( 1.869 - 1.951 ).


Francesc de Paula Morera i Gatell fou durant trenta-cinc anys, des del 1.906, l'arquitecte municipal de Lleida i moltes de les construccions de la ciutat són obra seva. Al blog ja hem visitat virtualment: la Casa Xam-mar, l'Edifici Pal·las, la Casa Bergós, la Casa Melcior i la Casa Morera . 


Aquesta és l'única residència que es conserva a Lleida distribuïda  amb un negoci familiar als baixos i l'habitatge a  sobre. A la Rambla de Ferran a principis del segle passat aquest tipus d'habitatge fou habitual. 


Destaquen a la planta baixa les obertures tancades amb arcs de mig punt que ens sorprenen per la seva alçària. Inicialment aquests baixos foren un magatzem de ferros. Però els baixos han tingut altres usos comercials, l'últim acollint les oficines del  Banco Pastor que actualemnt forma part del grup Santander.



De la residència unifamiliar que hi ha sobre aquest gran local comercial destaquen les llargues balustrades de la planta principal i superior. La casa Pluvins també pot presumir de dues terrasses.



Els balustres, columnetes tornejades que suporten la barana de la gran balconada i de les terrasses tenen un gran protagonisme com podeu observar a les fotografies. Els primers balustres foren emprats als balcons dels palaus de Venècia i Verona.



Possiblement la tribuna us recordarà a la de la Casa Xam-mar, que podeu tornar a veure clicant al proper enllaç: "Cases singulars de Lleida ( 9a )". Les triples línies rebaixades les observareu a les dues tribunes. Els fistons vegetals també tenen un paper important en la decoració de les dues cases  obra de Francesc de Paula Morera i Gatell. A la cornisa superior de l'edifici destaquen les mènsules decorades que la recorren.



Abans de continuar passejant per la Rambla de Ferran ens aturarem un moment per mirar la porta d'entrada a la Casa Pluvins. El ferro forjat és el protagonista, element decoratiu que no apareix en cap altre espai de la façana.


A la propera fotografia de detall podeu apreciar la bellesa floral del tirador de forja que ajuda a obrir les grans fulles de la porta de fusta.


Continuem el passeig fins a l'estació ferroviària Lleida-Pirineus on ens aturarem per observar els misteriosos docs ( magatzems industrials ) que hi ha a l'esquerra de l'edifici noucentista, uns grans desconeguts dels lleidatans...
Atentament.
Senyor I

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada