dilluns, 9 de juliol del 2018

"Jesús entre els doctors de la llei" al Museu de Lleida.

El passat dilluns, dis 2 de juliol, una cinquantena de persones vàrem gaudir de la jornada organitzada pel Museu de Lleida "El Mestre de Sixena: el pintor i el seu context".


Fa pocs dies el Museu Nacional de Catalunya ha deixat en dipòsit al Museu de Lleida un dels compartiments del retaule major del Monestir de Sixena. Per aquest motiu el Museu de Lleida ha creat un espai on s'exposen conjuntament els cinc compartiments o taules d'aquest impressionant retaule.


El retaule major del monestir de Sixena, format per més de trenta taules, és una de les millors obres del Renaixement a la Corona d'Aragó. Malauradament el retaule es va desmuntar i dispersar i els seus compartiments es troben en diferents museus i col·leccions privades del món. A la propera fotografia de la cartel·la podeu veure la reconstrucció hipotètica del retaule. Les taules en color són les que tenim al museu de Lleida.


Vuit conferències de diferents especialistes, un parell de debats i, per acabar, la visita conjunta a l'espai del museu on hi ha els cinc compartiments del retaule major, ens van ajudar a conèixer una mica millor al pintor més misteriós dels regnes hispans del segle XVI, el Mestre de Sixena.


Jesús entre els doctors de la llei, atribuït al Mestre de Sixena i datat entre 1.515 i 1.519 és el nou dipòsit que el Museu Nacional d'Art de Catalunya fa al Museu de Lleida. 


A la fotografia anterior podeu veure, d'esquerra a dreta, els compartiments o taules de sant Agustí i sant Ambròs (que a la fotografia de la reconstrucció hipotètica del retaule estan a la part superior dreta acolorides ) i a sant Pere i sant Pau ( que a la reconstrucció estan flanquejant la predel·la - part interior- del retaule, també en color ).


La catedràtica d'Història de l'Art de la Universitat de Saragossa, Carmen Morte, va deixar molt clar que el Mestre de Sixena no tenia formació de la Corona d'Aragó sinó centreeuropea, possiblement del sur d'Alemanya. La seva pintura de transició del gòtic al renaixement en alguns detalls utilitza estampes dels gravadors alemanys.


El Mestre de Sixena pintava de forma molt personal els cabells,les celles, els ulls, dels protagonistes de les seves pintures. També cal remarcar com representava les joies que portaven les dones que apareixen en els seus quadres. Una caracteristica seva  és pintar als vels que cobrien els cabells d'algunes dones una agulla que el subjecta als cabells, A la propera fotografia de detall  de la taula "Jesús entre els doctors de la llei" podeu veure aquesta agulla en el vel.


Les monges del monestir de Sixena al segle XVIII van començar a vendre compartiments  del retaule major. Alguns compartiments es cremaren durant la guerra civil. El de "Jesús entre els doctors de la llei"el comprà l'any 1.902 Maties Muntadas ( 1.857 - 1.927 ), importantíssim industrial català i col·leccionista d'art especialitzat en l'Edat Mitjana. Sembla que la comprà a l'antiquari Celestino Dupont ( 1.859 - 1.940 ) que, possiblement comprà altres compartiments del retaule.


La taula de "Jesús entre els doctors de la llei"  està feta amb tremp, oli i daurat amb pa d'or sobre fusta. És l'única del cos central del retaule major de Sixena que es conserva a Catalunya. Fou pintada entre els anys 1.515 i 1.519  i mesura 173,3 X 130,2 X 6 centímetres. L'any 1.956 el Museu  d'Art de Catalunya  va comprar la col·lecció Muntadas. Fou restaurada els anys 1.997 i 1.998. Una curiositat, al Mestre de Sixena li costava pintar les mans...


Malauradament el monestir de Sixena va vendre part del seu patrimoni artístic. Des del segle XVIII fins al 1.925 les monges vengueren moltes peces. La comunitat no valorava el patrimoni i els diners obtinguts es destinaven al manteniment del monestir que sembla que estava molt malmès. Les úniques peticions per vendre patrimoni durant el bisbat del bisbe Meseguer eren del monestir de Sixena. El bisbe era contrari a les vendes però respectava les decisions de la comunitat. En una de les cartes el bisbe diu a les monges de Sixena ... que es expuesto vender tantas cosas...


La fotografia anterior de detall és de la taula de sant Ambròs, on podeu veure com la mà esquerra constata la dificultat del Mestre de Sixena per pintar les mans.
Si visiteu el museu de Lleida podreu gaudir de cinc dels compartiments ( taules ) del retaule major del monestir de Sixena.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada