dimarts, 26 de maig del 2020

Cases singulars de Lleida ( 46 ).

Deixem el primer "gratacel " de Lleida, el gran edifici de l'Antic Monte Pío construït entre 1.945 i 1.948 per Marià Gomà Pujades i José Rodríguez Míjares, per fixar-nos en l'Antiga Casa Aldomà que domina la cantonada dreta del carrer Cavallers amb Blondel.


Un imponent edifici amb façanes a l'avinguda de Blondel i als carrers Cavallers i Major construït l'any 1.881 per l'arquitecte lleidatà Celestí Campmany Pelliser ( 1.847 - 1.914 ). A la fotografia anterior podeu veure les façanes de Blondel i carrer Cavallers. Fixeu-vos que a la cantonada de la planta baixa hi ha una colla d'impactes de bala de la Guerra Civil. La propera fotografia mostra la cantonada dels carrers major i una Cavallers.


A la façana del carrer Major hi ha, a la planta baixa, tres grans arcs de mig punt. Coronant el central podem veure l'any en que es construí la Casa Aldomà: 1.881.


En els altres dos arcs encara hi podem trobar alguns detalls decoratius florals malgrat les modificacions que s'han fet a l'edifici. A la propera fotografia de detall les podeu valorar.


El projecte de Celestí Campmany fou presentat a l'Ajuntament, després d'obtenir la llicència municipal el 26 de febrer de 1.881, per Ramon Xam-mar i de Niubó que es va casar amb Dolors Aldomà i Capell - la pubilla de la família Aldomà. A la fotografia següent podeu veure el plànol de la façana del carrer Cavallers que forma part del projecte de Celestí Campmany que podeu consultar a l'Arxiu Municipal. A la part inferior dreta està signat per Celestíno Campmany Lérida 21 de Enero de 1.881.



L'arxiu de l'arquitecte Celestí Campmany fou molt malmès durant la Guerra Civil quan dos obusos van caure a la Casa Campmany, al carrer Major 11 ( on hi havia l'enyorada botiga de roba La Innovació que tancà al 2.016 després de noranta-tres anys vestint als lleidatans), que destruïren part de les plantes superiors on guardava la documentació. 
Després de la Guerra Civil es convertí en l'Hotel Nacional fins a finals de la dècada dels setanta del segle passat.



A l'entrada "Botigues amb restes arqueològiques ( 8 )" vàrem entrara a la sabateria Sitgetana que ocupa els baixos de la Casa Aldomà. El que avui és una de les sabateries de més prestigi de Lleida fou la quadra de la casa...


Gairebé a tocar, només cal anar del número cinquanta-dos al quaranta-vuit, trobem la Casa Banqué un edifici amb façanes a l'avinguda de Blondel i al carrer Major ( al número trenta-nou ) per on s'accedeix al habitatges. Construïda l'any 1.922 seguint el projecte a l'incansable Francesc de Paula Morera i Gatell té dues façanes molt diferents. La del carrer Major és molt senzilla però la de Blondel ens regala elements arquitectònics monumentalistes.


A la fotografia anterior podeu veure els amplis locals comercials de la planta baixa que salven el desnivell entre Blondel i el carrer Major. Les portes amb les persianes metàl·liques ( abaixades a la fotografia anterior i apujades a la propera ) són l'accés a la botiga de roba Original - que també conserva restes arqueològiques que podeu veure clicant a l'anterior enllaç - Els dos grans finestrals amb arcs de ferradura pertanyen a la perfumeria Gotta a la que s'accedeix pel carrer Major.


Aquell mateix any, 1.922, el prolífic Francesc de Paula Morera i Gatell projectà la tribuna de la Casa de Jordi Llorens Ribas, la Casa de Ramon Montull ( a la que vàrem donar un cop d'ull a l'entrada anterior dedicada a les cases singulars de Lleida ), i la Casa Ricard Vilalta... A la propera fotografia de detall podeu observar la tribuna.


Aquest element arquitectònic està coronat per un oval sense inicials flanquejat per dues volutes que ressegueixen el perímetre de la tribuna.


A l'últim pis hi ha una balconada amb una barana de ferro forjat. L'edifici està coronat per una cornisa i la balustrada de la terrassa.


A pocs metres, al número quaranta-dos de Blondel, hi ha un edifici d'habitatges amb planta baixa dedicada al comerç que ens recorda el patiment de la ciutat de Lleida a la Guerra Civil...


Com l'edifici anterior té façanes a Blondel a al carrer Major ( número trenta-tres ), per on s'accedeix a l'habitatge. L'edifici fou construït l'any 1.925. La façana del carrer Major, amb uns baixos comercials i quatre plantes amb balconades que llueixen una barana de ferro forjat, és més senzilla que la de l'avinguda de Blondel.
A la façana de Blondel, entre els baixos comercials i la tribuna fi ha dos petits balcons circulars amb finestrals amb arc de mig punt amb baranes de ferro forjat.


Baranes molt petites però ben treballades pel fargaire com podeu apreciar a la propera fotografia de detall. El motiu decoratiu central es repeteix a les baranes de les plantes superiors.


La façana de fàbrica arrebossada i pintada, pedra i ferro forjat té com element  més destacat la tribuna ondulant que observa atentament el riu Segre. Els elements arquitectònics clàssics i eclèctics es combinen perfectament.


Observar atentament aquesta tribuna ens permet recordar els mesos que Lleida fou front de guerra. El riu Segre separava les tropes, per això a l'avinguda de Blondel, entre el Banc d'Espanya i l'Arc del Pont trobem edificis amb impactes de bala...


La tribuna també està coronada, com la de la casa Banqué, per un oval ( però en aquest si que hi ha un nom: R. Grau ) flanquejat per dues volutes que ressegueixen el perímetre ondulat. Sobre la tribuna hi ha una terrassa amb balustrada de pedra. La tercera i quarta plantes tenen balconades amb baranes de ferro forjat.


El coronament mansardat de l'edifici, amb dues finestres, ens recorda l'estil beauxartià. Com podeu veure a la propera fotografia del coronament, a la dreta podeu observar part del coronament del Casino Principal que vàrem visitar virtualment a l'entrada "Cases singulars de Lleida ( 10 )". Si cliqueu a l'enllaç anterior ho podreu recordar.


Continuem passejant per Blondel i una mica abans d'arribar a la plaça de sant Francesc, concretament al número divuit, hi ha la Casa Campmany que serà el nostre proper objectiu.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris: