diumenge, 28 de gener del 2024

La casa Alba.

Després de gaudir dels edificis històrics  de la Plaça Major continuem el nostre periple per la capital de la Conca de Barberà aturant-nos al número cent vint-i-quatre del carrer Major on ens espera, impacient, la Casa Alba, propietat del llinatge dels notaris montblanquins Alba ( segles XVIII - XIX ).
 
 
Del casal del segle XVIII, de planta baixa i dos pisos, el primer que ens crida l'atenció és l'esgrafiat barroc que embelleix la façana, datat al 1.737.
 
 
L'extrem dret del casal es travessat per un carreró que ens duu al carrer de Santa Tecla ( paral·lel al carrer Major ), que abans s'anomenava carreró d'Alba i actualment carreró de Sant Cristòfol. Una curiositat, com podeu constatar a les dues fotografies anteriors, sota l'arc rebaixat hi ha una petita capella dedicada a Sant Cristòfol. Aquesta capella és l'única part de la Casa Alba catalogada com a Bé Cultural d'Interès Local, la resta del gran casal no té cap catalogació...

La capella es va fer l'any 1.817 i pel seu centenari fou restaurada pels veïns l'any 1.917. L'any 1.941 la van enderrocar i refer de nou. La imatge original del sant, de fusta policromada es conserva a casa particular. La que hi ha a la capella és de guix.
 
 
A la fotografia anterior podeu veure els esgrafiats de la part dreta del casal i l'arc rebaixat de la capella i part del l'arc adovellat de mig punt que hi ha a la seva esquerra. La fotografia següent ens permet observar l'altra part de l'arc adovellat de mig punt part de la porta amb muntants i llinda de pedra que té a la seva esquerra. Aquesta port, situada entre les dues portalades adovellades d'arc de mig punt, és posterior.


La fotografia següent de detall de la llinda del balcó que podeu veure a la fotografia anterior, el balcó central del casal, hi ha la data 1.737. Com podeu constatar el segon número set és difícil d'observar. Les obertures dels balcons estan rematades amb pedra.


A la propera fotografia podeu observar la part esquerra del casal amb el segon arc adovellat de mig punt i el tercer balcó de la Casa Alba.

 
La fotografia de detall ens permet observar la bellesa de l'esgrafiat barroc que conserva la Casa Alba a la seva gran façana.
 
 
L'any 1.964 s'hi van fer reformes i l'any 1.984 fou restaurada per Maties Solé i Maseras. A l'interior l'edifici té arcs escarsers i apuntats. A la fotografia podeu veure els arcs escarsers del local comercial, actualment buit, de la planta baixa.

 
Continuo passejant pel carrer Major fins al número cent trenta-dos per fer la propera fotografia en la que podeu constatar que a l'esquerra de la Casa Alba hi ha un altre casal.

 
Als números cent vint-i-vuit i cent trenta, hi ha un casal que al segle XVIII es dividí en dos habitatges. Com podeu constatar a les properes fotografies l'edifici té la façana de pedra amb encintat entre els carreus. 
 
 
A la propera fotografia podeu observar les portes d'accés als dos edificis. La del número cent vint-i-vuit poc conserva de l'antiga però a la del cent trenta encara podem gaudir d'un arc adovellat de mig punt.

 
A cada casa hi ha a la primera planta un finestral gòtic geminat. El del número cent vint-i-vuit, no conserva el mainell.


Gràcies al zoom de la càmera fotogràfica podeu apreciar molt millor a la fotografia de detall les nervadures i dentellons i els petits caps que decoren la part central de cada obertura. També és veuen bé els carreus encintats.

 
El del número cent trenta, com podeu constar a la fotografia de detall és un finestral gòtic geminat amb arcs ogivals trilobulats. El pis superior de les dos cases és posterior. 
 
 
Girem cua per apropar-nos en una propera entrada a altres casals ubicats al carrer Major de la capital de la Conca de Barberà.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada