dissabte, 20 de gener del 2024

Passejar fins a "La Farola"...

Amb la d'avui començo una sèrie d'entrades dedicades a la ciutat de Málaga en les que gaudirem del seu ric patrimoni. Us proposo començar la passejada ben d'hora, quan als carrers encara no hi ha gairebé ningú. Deixem el centre històric i anem del costat de la catedral fins al port.


Prop de la Plaza de la Marina podem veure l'edifici La Equitativa, un dels més emblemàtics del paisatge urbà malagueny. Es construí l'any 1.956 seguint el disseny de Manuel Carbanyes Mata i Juan Jáuregui Briales. D'estil racionalista i amb una torre neomudèjar rematada per un yamur, que a l'arquitectura islàmica remata l'alminar ( torre ) de la mesquita.


El yamur és una barra vertical metàl·lica en la que s'hi ha enfilat entre tres i cinc esferes de bronze daurades de diàmetre creixent de dalt a baix. El de La Equitativa en lloc d'esferes té tres ovals. Podeu veure millor a la propera fotografia de detall la petita torre de planta octogonal rematada amb el yamur.


Deixem La Equitativa i ja al port ens dóna la benvinguda amb la primera llum del dia la pèrgola del Palmeral de las Sorpresas inaugurat l'any 2.011.


Uns 20.000 metres quadrats del Muelle 2, on hi havia les antigues sitges, s'han reconvertit en un espai amb zones verdes ( amb gairebé quatre-centes palmeres ), àrees d'esbarjo, i espais per relaxar-se davant de la mar. A la propera fotografia, d'esquerra a dreta podeu veure algunes d'aquestes palmeres, la pèrgola paral·lela al moll i la mar...


Quan estem a tocar de la pèrgola si baixem la mirada podem veure una peça del paviment en la que hi ha escrit el nom dels seus dissenyadors i l'any en que s'inaugurà JUNQUERA arquitectos MMXI.


La pèrgola, que ofereix un espai d'ombra als vianants, té un traçat sinuós de quatre-cents metres de llargària. Només hi ha setze punts de descàrrega i de la gran biga-caixó ( que està a onze metres d'alçària ) hi pengen dues-centes seixanta-cinc lamel·les de formigó armat blanc.


M'apropo al moll per fer la propera fotografia en la que podeu veure, al fons a l'esquerra, La Farola, el far fins al que anirem passejant.


Quan arribem al final de la pèrgola, anem a la dreta seguint el passeig del Muelle Uno, un espai comercial amb botigues, boutiques, bars, restaurants i aparcaments subterranis. Només començar a passejar-hi faig la fotografia següent en la que podeu veure part de la gran pèrgola i la Catedral ja il·luminades pel Sol.


El passeig del Muelle Uno ens deixa als peus de La Farola, un far molt estimat pels malaguenys que s'ha tingut que reformar diverses vegades.


Projectat per l'enginyer Joaquín María Pery y Guzmán, s'acabà de construir l'any 1.817. El terratrèmol del 1.884 el malmeté i un any després es reformà dotant-lo d'un nou aparell lluminós. Al 1.909 s'amplià l'habitatge del faroner.


Durant la Guerra Civil el van pintar amb colors terra per camuflar-lo i  fou apagat per dificultar-ne la seva localització nocturna. Malgrat tot patí desperfectes i calgué reparar-lo l'any 1.939.


Deixem un dels símbols de la ciutat i tornem a la pèrgola pel passeig de La Farola, paral·lel al passeig del Muelle Uno.A la propera fotografia podeu observar a l'esquerra una petita part de la pèrgola i, tocant al cel, la Alcazaba.
 

Abans d'arribar a la pèrgola trobem la Capilla del Puerto, una petita construcció de planta quadrada de vuit metres de costat i dues plantes. La fotografia següent ens mostra una de les façanes de la segona planta i a la seva esquerra, a baix, el passeig del Muelle Uno.


L'any 1.531 es construí un oratori al port amb la imatge de Nuestra Señora del Mar, que fou enderrocat pels setges de les armades de Flandes i reconstruït al 1.649 al començament del passeig de La Farola. L'any 1.719 l'oratori es traslladà com a conseqüència de les obres del port fins a La Farola, i es convertí en capella que fou inaugurada l'any 1.725.

 
La primera planta acull la capella i la segona la casa del capellán de la que podem observar la porta d'accés a la fotografia anterior de detall feta des del passeig de la Farola. A la propera fotografia, feta des del passeig del Muelle Uno, podeu veure a la primera planta la portalada de la capella i a la segona planta el balcó de la casa del capellán.
 

 La capella és una obra barroca de principis del segle XVIII feta amb gres rosa de les pedreres properes a Málaga. Als anys setanta del segle XX les obres del port van obligar a traslladar per segona vegada la capella, pedra a pedra, fins a la seva ubicació actual.
Si continuem caminant uns metres més pel passeig de la Farola, molt aviat veurem el Centre Pompidou, filial del museu d'art modern parisenc.


Maixant per les escales que hi ha a l'esquerra podem tornar al passeig del Muelle Uno. A la fotografia següent podeu observar d'esquerra a dreta, el moll, la pèrgola i part de les palmeres del Palmerar de las Sorpresas.


Vaig fins al centre de la pèrgola per fer la fotografia en la que podeu constatar com serpenteja la biga-caixó de la que pengen les dues-centes seixanta-cinc lamel·les.


Giro cua i torno a sortir de la pèrgola en direcció a La Farola per apropar-me i visitar, en una propera entrada, al Centre Pompidou Málaga.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada