divendres, 12 de gener del 2024

La Casa de la Vila i el Palau de la reina Sança.

Després d'observar detalladament en entrades anteriors alguns dels edificis més emblemàtica de Montblanc ubicats a la plaça Major ( cases Cartanyà - al front est de la plaça-, Desclergue -al front sud- i Can Malet i els seus porxos - al front oest- ) avui ens aturem davant de la Casa de la Vila, al front nord de la plaça.

De l'antic edifici iniciat els segles XIII i XIV només en queda la façana i els arcs apuntats de l'interior. La resta es va refer completament l'any 2.001.Abans de construir la Casa de la Vila els consells i reunions municipals es celebraven a l'església de Sant Miquel. El municipi comprà una casa a la plaça del Mercadal ( avui plaça Major ), que es reformà al segle XIV.


Es van construir tres finestres geminades gòtiques ( amb dues obertures dividides verticalment per una columneta o pilastra central anomenada mainell ) i dues portes adovellades d'arc de mig punt. A la fotografia anterior de detall podeu observar la finestra geminada amb arcs trilobulats emmarcada per un arc de mig punt. Com podeu constatar a la fotografia següent de les dues portes adovellades d'arc de mig punt només se'n conserva una...


Però durant la Guerra dels Segadors l'edifici quedà molt deteriorat i es reformà profundament. Es van fer dues finestres i una porta monumental barroca que podeu veure a la dreta de la fotografia anterior.

A la fotografia anterior i a la propera podeu observar aquestes finestres barroques en les que podem llegir a les llindes les dates 1.676 ( dreta ) i 1.679 ( esquerra ).

Com podeu constatar a la fotografia anterior de detall al centre de les llindes hi ha l'escut de la Vila de Montblanc, escut que també veiem al medalló situat una mica més amunt entre les dues obertures.



La protagonista de la fotografia anterior és la porta monumental barroca. L'any 1.863, en el marc d'una nova reforma, es col·locà una gran llosa de pedra i una barana de ferro forjat i les dues finestres barroques es transformaren en balcó.

 
A l'última planta hi ha una galeria tancada amb finestres, afegida posteriorment, coronada per una barbacana de teula i rajola. L'edifici està declarat Bé Cultural d'Interès Local. El portal adovellat i el finestral gòtic es van descobrir durant la restauració de l'any 1.979.
Deixem la Casa de la Vila per anar a l'esquerra uns metres pel carrer de la Regina o ens els números 10, 12 o 14 hi havia el Palau de la reina Sança.
 

La reina Sança, filla del rei Alfons VII de Castella, es va casar l'any 1.179 amb el rei Alfons I "el Trobador". Des de llavors gaudia de les rendes de Montblanc. Quan Alfons I va morir l'any 1.196, la reina Sança esdevingué senyora de Montblanc.


Sança podia residir al castell de Montblanc però comprà una casa a tocar de la plaça del Mercadal que està documentada l'any 1.205. El palau tenia un celler propi i una colla de dependències perquè acollia part del seguici de la reina quan visitava Montblanc. El carrer on va viure la reina Sança s'anomenava i encara s'anomena carrer Regina, el nom amb el que es coneixia a la reina.

 
Tornem a la plaça Major, concretament a la Casa Cartanyà i continuem passejant pel carrer de Pere Berenguer de Vilafranca ( el que podeu veure a la dreta de la fotografia següent ) i en un moment trobem el carrer Major.


Quan hi arribem, anem a l'esquerra i caminem fins al número cent vint-i-quatre on ens espera la Casa Alba que observarem detalladament a la propera entrada dedicada a la Vila de Montblanc.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada