diumenge, 26 de febrer del 2012

Aratusteak ( i 2 ).

El diumenge de Carnestoltes és un dia molt important a Mundaka ( Bizkaia). A les deu els txistularis comencen la festa amb la cercavila. A dos quarts d'una, dos-cents atorrak es troben davant de la casa del músic local José Mari Eguileor que va ser l'impulsor de la celebració durant la Guerra Civil i la dictadura.
Vestits de blanc amb faldilla, brusa, pantalons i una funda de coixí al cap; la nota de color és el mocador vermell al coll. El director va vestit amb un frac negre .

Diuen que el comte local Anton Erreka un dia va tornar a casa una mica begut i es va vestir amb els enagos de la seva dona. En veure'l el va treure de casa a cops d'escombra. Els veïns sorpresos de com anava vestit, van pensar que era una genialitat de la primera autoritat local i van decidir incorporar-ho al calendari local.

Als bascos els agrada molt cantar. Les últimes dècades els atorrak estrenen anualment una peça satírica que recull els esdeveniments més importants de l'any. Acompanyats per guitarres, acordions, banjos,... omplen el poble de cançons i alegria.

És una de les tradicions rurals més singulars del carnestoltes de Bizkaia. Els atorrak conserven cançons de començament del segle passat. La gent s'emociona en el moment que comencen a cantar la cançó més popular:

Aratuste zara, Aratuste,
Mundakarrentzat egun oberik ez,
marrau atorra zuriakaz,
buruan pañelu sedazko ederrekaz .

Aratuste, zara, Aratuste
tostada eguna ederrak onexek,
onek jan eta, neskak artunda.
plazara dantzan iluntzerarte. ..

Carnestoltes, ets el carnestoltes,
per als de Mundaka no hi ha dia millor,
amb la camisa blanca
amb el bonic mocador de seda.

Carnestoltes, ets el carnestoltes
el dia de les millors torradetes de Santa Teresa,
menja'n i amb les noies
ves a ballar a la plaça fins al vespre...


Quan es fa fosc apareixen les lamiak. Cent dones vestides de negre, amb perruca i cara blanca, galtes vermelles i les conques dels ulls negres. Canten i ballen en una cercavila espectacular. Una hora més tard les lamiak i els atorrak es troben i continua la festa.
Al vídeo següent els podeu veure cantant al port:



Grans i petits, tots estimen l'Aratusteak.
Eskerrik asko argazkiak eta azalpenak.Musu bat Eduardo.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada