dijous, 23 de febrer del 2012

Propostes de futur que ens descobreixen el passat ( i 3 ).

Ara que ja heu "visitat" Cal Metge Solé i descobert els problemes que generen els tèrmits i corcs en la conservació del patrimoni, ens centrarem en Casa Morató, al número 19 del mateix carrer del Castell. Les dues construccions de tipus noble d'origen medieval, s'han modificat al llarg de l'època moderna.
Les restes que han trobat els arqueòlegs a l' enderrocar la part de l'edifici que no calia conservar ens parlen de molts anys enrere. Les obres per construir la nova biblioteca comarcal van posar al descobert restes arqueològiques que ens ajuden a entendre com era la ciutat medieval.Aquest edifici estava en un punt neuràlgic de la Solsona dels segles XIV al XVI.

Algunes de les restes arqueològiques desapareixeran perquè per escalfar la nova biblioteca s'utilitzarà l'energia geotèrmica, que utilitza l'energia provinent dels jaciments d'aigua calenta i vapor, conseqüència de l'activitat tèrmica a l'interior de la Terra.


Font: Enciclopèdia.cat

L'arqueòleg municipal comentava a les visites guiades a Cal Morató que es mantindran el perímetre exterior de la casa. També es conservaran tres arcades medievals i dos cups de vi. Es recuperarà l'antiga plaça de l'Escudelleria on es pensa que hi havia un obrador de llana.

Aquestes excavacions ens ajuden a entendre els efectes del setge del rei Felip IV. Solsona va patir els efectes de la guerra entre França i Espanya que va acabar amb el Tractat dels Pirineus. Les bombes van caure sobre Solsona durant els quatre mesos d'assetjament. de les tropes espanyoles .

Les restes arqueològiques ens permeten imaginar-nos com era l'urbanisme medieval abans de la destrucció que van suposar les guerres de l'era moderna. Els arqueòlegs han trobat restes de metralla dels canons dels soldats de Joan d'Àustria. Amb la rendició de Solsona, Felip IV la va desposseir del títol de ciutat i dels seus privilegis. L'any 1.659 Solsona va recuperar-los tots.

Enfilat al mirador de l'Ajuntament contemplo com avancen les obres i comencen la teulada. Ja tinc moltes ganes d'entrar a la nova biblioteca.
Voldreu visitar-la amb mi?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada