dilluns, 20 de febrer del 2012

Propostes de futur que ens descobreixen el passat ( 2 ).

Una de les cases que formaran part de l'illa cultural per rehabilitar el nucli històric és Cal Metge Solé. Aquesta casa situada al número 15 de carrer del Castell, presenta problemes a la teulada per teules mogudes. Aquesta entrada d'aigua i el problema dels tèrmits que es mengen les vigues, fan urgent una actuació per evitar el deteriorament progressiu. Posteriorment s'actuarà sobre la façana i els balcons que estan catalogats amb el màxim nivell de protecció pel Pla Especial del nucli antic. Els esgrafiats i els balcons són d'origen barroc. Esgrafiar és una tècnica que consisteix en traçar dibuixos en un mur fent saltar en certs indrets la capa superficial i deixant al descobert la capa següent que és d'un altre color.

L'estructura inicial de Cal Metge Solé, també coneguda com Cal Ginestà, data de mitjans del segle XV, però al llarg dels segles s'hi han fet reformes importants.
Els encarregats de vetllar per la conservació del nostre patrimoni tenen ens els tèrmits i els corcs un gran problema. La feina d'aquest tècnics ens permet entrar a Cal Metge Solé gràcies al programa científic del canal 33 Quèquicom. El reportatge "Toquem fusta, venen els tèrmits" ens descobreix aspectes molt interessants de la vida social d'aquests insectes que mengen fusta. El reportatge que podeu veure en el següent vídeo ens ajuda a resoldre preguntes i dubtes sobre aquests misteriosos insectes. Per què els tèrmits no s'han menjat la Majestat de Beget, una talla romànica del segle XII feta amb fusta de noguera, i en canvi devoren altres joies del nostre patrimoni? Descobrireu que el niu on viu la reina pot estar a un quilòmetre del lloc afectat, com s'ho fan els tèrmits per pair la fusta, què és un material higroscòpic, com funciona un termògraf,....
El vídeo és molt interessant, però el que més m'ha sorprès és el misteri de la ratlla de bolígraf ( minut 12 amb 45 segons del vídeo). Els tèrmits es guien per rastres olfactius i en aquest experiment es veu com en un foli fan una ratlla de bolígraf i llencen uns quants tèrmits dels que han capturat amb la trampa. L'olor de la tinta els fa seguir perfectament la ratlla!.
Si no voleu veure tot el vídeo, del minut 3'50 fins al 9,40 es centra en Cal Metge Solé.




Ara que ja heu descobert els secrets de Cal Metge Solé no deixeu de seguir el blog perquè molt aviat veureu els misteris de Cal Morató.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada