dilluns, 27 de gener del 2014

Antoni Benaiges no va poder ensenyar el mar als seus alumnes... ( 4 ).

L'abril del 2.002 la lectura d'un article de Sergi Picazo a El Punt Avui va ser la porta per descobrir la figura del mestre Antoni Benaiges. He reconegut al blog que llegir "Els nens que mai van veure el mar" va sacsejar-me de dalt a baix. La curiositat i les ganes de conèixer van portar-me fins a Bañuelos de Bureba per veure, tocar i olorar l'escola en la que l'Antoni Benaiges emocionà als seus alumnes del 1.934 al 1.936.El mestre català va prometre als seus alumnes que els hi ensenyaria el mar perquè mai l'havien vist. Però quan preparava l'excursió al seu poble , Mont-roig del Camp, va esclatar la Guerra Civil...Van afusellar -lo el 25 de juliol del 1.936.
Alguns dels seus antics alumnes, avui persones molt grans, van viatjar al mar que els va prometre el seu mestre 74 anys més tard del que havia previst l'Antoni, gràcies al projecte Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar.  
En aquest projecte hi ha molta gent que hi treballa, però les impactants fotografies i la tossuderia de Sergi Bernal , en són l'ànima.
L'any 2.010 es va exhumar una fossa comuna a La Pedraja (Burgos) on hi havia, entre moltes altres, les restes del mestre català. Aquest projecte ens ajuda a desenterrar el silenci vergonyós que no ens permet enfrontar-nos directament amb els grans errors històrics comesos , com ha fet per exemple el poble alemany. Reconèixer totes les barbaritats  fetes en aquells anys convulsos i saber demanar perdó ens farà, a tots, millors persones.
Avui vull recomanar-vos un llibre molt emocionant editat per l'associació Blume-Mirmalda-Ventall l'any 2.012 " [ Desenterrant el silenci ] Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar."


El text és de Francesc Escribano ( periodista ), Francisco Ferrándiz ( antropòleg del Centre de Ciéncies Humanes i Socials del CSIC ) i Queralt Solé ( historiadora de la Universitat de Barcelona). Les imprescindibles fotografies són, evidentment, de Sergi Bernal.
És molt difícil no emocionar-se mentre llegiu el llibre. Potser no us quedaran llàgrimes en el moment d'acabar la lectura, però darrera d'aquesta sensació, el fet de descobrir els que alguns s'entesten a amagar; és molt gratificant.


Conjuntament amb el llibre, tindreu una reproducció del quadern "El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca", editat al gener del 1.936 pels alumnes de la escuela nacional mixta de Bañuelos de Bureba (Burgos). En aquest quadern els nens expliquen com s'imaginen el mar.
Per acabar  aquesta entrada, un petit regal, el vídeo on podeu veure l'acte celebrat a Briviesca per inaugurar l'exposició fotogràfica ( els primers set minuts i mig) , i l'emocionant acte d'homenatge a l'Antoni Benaiges que van fer a Bañuelos de Bureba ( els quatre minuts i mig següents).

Desenterrar el silenci, un objectiu que no podem oblidar ...
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Com sempre 100000 mercès Ignasi,...estem intentant portar l'exposició a terres de Lleida,


    Ho farem...per què és cert soc força tossut!!


    salut!

    S

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Sergi, moltes gràcies per la teva magnífica feina que... ens fa obrir els ulls!
      Seria un plaer veure l'exposició i el documental "El retratista" a Lleida.
      Una abraçada.
      Ignasi

      Elimina