dimecres, 15 de gener del 2020

Al carrer Vall Fred ( 1 ).

Avui torno a Solsona, sempre és un plaer tornar a la petita ciutat de la Catalunya Central, per continuar descobrint alguns dels seus racons màgics. Els seguidors del blog sabeu que he dedicat una colla d'entrades a la capital del Solsonès, de la que reconec estar enamorat. L'agost del 2.017 vaig dedicar dues entrades a la joia modernista de Solsona, l'Hotel Sant Roc.


On es troben la carretera de Bassella amb el carrer Vall Fred s'alça, majestuós, l'edifici construït entre 1.915 i 1.919. Projectat per l'arquitecte Ignasi Oms i Ponsà l'obra fou dirigida  per l'arquitecte Bernardí Martorell i Puig després de la mort de l'Ignasi respectant el projecte però introduint algunes modificacions en la distribució dels espais interiors.
Continuem enfilant el carrer Vall Fred i a pocs metres de l'hotel Sant Roc, al número divuit,  trobem el primer protagonista de l'entrada d'avui.


Si passegeu tranquil·lament segur que us sorprendrà l'edifici amb façanes als carres Vall Fred ( nº 18 ), de les Llices ( nº 11 ) i dels Escolapis ( nº 5 ).


A les tres façanes es conserven fileres d'argolles, avui sense funció, però que fa una colla d'anys tenien una utilitat inqüestionable.


Les argolles arrenglerades a les tres façanes estan protegides i es consideren Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català ( BIPCC ) i apareixen al Catàleg del Patrimoni Arquitectònic Històrico-Artístic de Solsona.


La funció d'aquestes argolles era estacar  animals de càrrega. Pel nucli antic de Solsona en trobem alguna, però aquestes fileres ens parlen del passat.


Al carrer de les Llices, avui tan tranquil, fa segles es lluitava. Una lliça era un camp clos on es feien les justes i els torneigs a cavall..
Pugem uns mica més pel carrer Vall Fred fins arribar al número quatre on, a primer cop d'ull, no sembla que l'edifici ens "parli" de la Solsona antiga...


Cal mirar atentament el paviment  per recordar la muralla de Solsona. Quan ho feu veureu la planta de la torre semicircular del segle XIV.


Aquestes restes les van trobar al fer unes obres l'any 2.009. Sembla que hi havia una dotzena de torres al llarg de l'antiga muralla de Solsona.
Ens queden pocs metres perquè s'acabi el carrer Vall Fred, en els que encara hi ha petits racons als que donarem un cop d'ull a la propera entrada solsonina.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada