dimarts, 22 de juny del 2010

La porta i la clau (6).

Avui , nens i nenes, començarem a donar un cop d'ull als còdex de l'arxiu. I em direu:
.- Què és un còdex, senyor i ?
.- Doncs un còdex és el nom que es donava als llibres antics i medievals ( en llatí es deien caudex). Eren el suport que va substituir els rotulus , els rotlles de papir i pergamí. Els primers llibres.
L'Anna em va deixar dues de les joies de l'Arxiu: El llibre verd ( segles XII a XIII), i El llibre dels Usatges ( segle XIV).


També em va parlar de la Bíblia de Lleida ( segle XII) , però no vaig poder veure-la ja que estava en el Museu de Lleida en el moment de la meva visita. Però tranquils, l'Anna em va donar una colla de fotografies d'aquest tresor de l'arxiu.
El Llibre verd és un volum format per 396 folis de pergamí i 40 de paper. Les seves mides són 415X280X155 mm. Està enquadernat amb tapes de fusta folrada de cuir tenyit de verd.

Font: Fotografia ACL del dia 2 de febrer del 2.010 Jornada de Portes Obertes . En primer terme podeu veure el llom del Llibre verd.

Té cinc botons davant i darrera i fermalls de ferro per consolidar el bloc. Constitueix un recull de còpies de documents cabdals pel Capítol dels segles X al XIII.

L'Anna m'explica que hi ha folis en els que encara es veu la pauta per poder escriure recte, i el dibuix d'una mà quan el copista feia una anotació. Mireu la propera fotografia, si us hi fixeu bé podreu observar les ratlles de la pauta i el dibuix de la mà del copista ( a la dreta).

Ara em deixa un llibre que és una meravella, El llibre dels Usatges. Aquest llibre estava molt atrotinat i el van restaurar i tornat a enquadernar l'any 2,008, seguint fidelment el model antic. Nens i nenes de cicle inicial penseu una miqueta, vosaltres coneixeu una persona que treballa restaurant llibres i documents antics. Va estar a la nostra escola i va fer el taller La màgia d'escriure. ..
.- Qui va restaurar El llibre dels Usatges?

Molt aviat podreu gaudir al blog de la biblioteca d'aquesta petita obra d'art de cal·ligrafia perfecta i miniatures dibuixades i pintades de manera magistral.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Desitjo, senyor i, poder dedicar amb el grup classe el proper curs,
    el temps que es mereix aquesta sèrie d'entrades. De ben segur que els hi agradarà aprendre com es guarda la història.
    Amb la companyia de l'Ignasi, que vostè tant coneix, farem el que calgui per aconseguir-ho.
    Moltes gràcies.

    ResponElimina
  2. Apreciada senyora:
    Serà un plaer que els nens que faran SEGON remenin i descobreixin els secrets de La porta i la clau. Segur que l'Ignasi voldrà participar.
    Atentament.

    ResponElimina