dilluns, 17 de juliol del 2017

Cases singulars de Lleida (6).

Deixem l'antiga plaça de la Carnisseria, davant de la Diputació, des d'on hem gaudit de la Casa Sauces; per tornar pel carrer del Carme fins al xamfrà de la plaça de la Sal i el Clot de les Monges on ens aturarem per donar un cop d'ull a la Casa Bergós.


L'edifici, de planta baixa i quatre pisos amb un magnífic treball de forja i ornamentació modernista de tipus floral i geomètric, ens regala una elegant cantonada arrodonida en la que destaquen els esgrafiats de la part superior.


L'edifici modernista fou construït entre 1.906 i 1.910 per Francesc de Paula Morera i Gatell. Aquest tarragoní va ser l'arquitecte municipal de Lleida durant trenta-cinc anys des del 1.906. Moltes construccions modernistes de la capital de Segrià són obra seva.


Com en molts altres edificis històrics, les obres fetes als baixos per obrir-hi diferents botigues han canviat l'aspecte original. Si mireu la façana principal veureu que a la casa de la dreta hi havia la desapareguda i centenària llibreria Fregola. Fixeu-vos que entre l'últim balcó de forja de l'esquerra i l'edifici de l'antiga llibreria, hi ha un petit espai amb uns balcons més senzilla. No sé si és part de la Casa Bergós o és un altre edifici, però  el que podem llegir sota el balcó, 1791 Ñ, ens parla de finals del segle XVIII...


Es creu que en aquesta casa hi visqué l'arquitecte lleidatà Joan Bergós i Massó, que fou molt amic d'Antoni Gaudí i del que al blog hem vist un dels seus edificis: la Casa Baró coneguda popularment com la Vinícola.


Com podeu veure a la fotografia anterior de la façana principal, destaquen la forja dels balcons, els esgrafiats i la decoració esculpida. Les tres barres que semblen sortir de cada cercle ens fan pensar en un escut heràldic, però desconeixem el seu significat si és que el té...


Si comencem a baixar les escales del Clot de les Monges podrem observar la part més desconeguda de la Casa Bergós però amb una decoració similar a la de la façana principal. Als baixos trobem un establiment especialitzat en cerveses de qualitat.


A les finestres d'aquest part posterior encara podeu veure vidres de diferents colors. Lluny de la mirada de la gent que passeja per l'Eix Comercial lleidatà, aquesta part de la Casa Bergós mereix dedicar-li una estoneta.


Tornem a la plaça de la Sal per continuar el nostre periple recercant les cases singulars de Lleida. La propera descoberta ens durà fins a l'Arc del Pont on vam veure la Casa Clavera. Passem per l'Arc del Pont, l'últim vestigi de les portes de la ciutat emmurallada, per després de saludar a l'Indíbil i Mandoni, anar a la dreta on ens espera d'Edifici Pal·las.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada