divendres, 21 de juliol del 2017

Circ Històric Raluy (1).

El circ, una de les arts escèniques, arribà a Catalunya a finals del segle XVIII amb la companyia del francès Jean Gadis Colman. Al segle XIX vingueren les companyies italianes i franceses i ja al segle XX l'espectacle circense viatjà per tot el país gràcies als grans, però també als petits circs ambulants. Grans aportacions al nostre circ venen de la mà de les nissagues Andreu-Rivel, Raluy, Aragón, Frediani... L'any 1.981 Jaume Mateu conegut amb el nom de Tortell Poltrona, fundà el Circ Cric, tota una petita joia.
Avui us convido a visitar un  d'aquests circs amb un savoir faire inqüestionable, el Circ Històric Raluy, que el passat mes de febrer presentà a Lleida l'espectacle Fortius


Apropar-se al Circ Històric Raluy és un petit plaer que ens permet gaudir dels sorprenents carruatges i camions històrics col·leccionats per la família durant una colla d'anys i que formen un "petit poble" al voltant de la carpa del circ.


És difícil no caure en la temptació d'apropar-se al cor del circ esmunyint-se entre els carruatges i camions. Els vents tensats ancoren la carpa en la que acròbates,forçuts, pallassos... ens regalen la seva màgia.


Lluís Raluy Iglesias ( 1.911-1.984) vivia a Sant Adrià del Besòs, treballava en una fàbrica però la gran afició d'aquest atleta eren la gimnàstica  i el circ. Sempre que un circ visitava Sant Adrià ell se les enginyava per anar-hi, i quan li digueren que els artistes es reunien a Barcelona al London Bar del carrer Nou de la Rambla, s'hi deixà caure...


Un dia els acròbates del quartet Keystone explicaven que un dels membres els abandonaria i no podrien continuar amb les seves actuacions. Aleshores el propietari del London Bar els explicà que el quart acròbata podia ser, perfectament, el Raluy. Així començà el somni d'en Lluís.
A la propera fotografia podeu observar, en la llunyania a la dreta, com el campanar de la Seu Vella "estira el coll" per contemplar el Circ Històric Raluy.


Lluís Raluy s'especialitzà en les barres fixes i viatjà pel món amb els millors circs entre 1.930 i 1.960 acompanyat de la seva dona Marina Tomàs i els seus quatre fills: Lluís, Carlos, Eduardo i Francis, la segona generació Raluy. L'any 1.973 ja tenia el seu propi circ, el Ringland. Durant aquella colla d'anys havia fet una col·lecció de carruatges d'època i el seu fill Carlos proposà a la família fer un circ a l'antiga incorporant-hi aquella col·lecció.
A la fotografia següent podeu veure la taquilla del circ, un camió Làtil del 1.909 que pertanyia a Correus.


Així nasqué el primet Circ Museu Raluy que fou un referent del circ europeu. L'any 2.016 les nebodes d'en Carlos, crearen el Circ Raluy Legacy i llavors el circ passà a denominar-se Circ Històric Raluy.


Molts són els premis que reconeixen la feina ben feta del circ Raluy: el Nacional de Circ del 1.996, la Creu de Sant Jordi del 2.006 i el Ciutat de Barcelona de circ del 2.015, són alguns d'ells... La família Raluy presentà a Lleida l'espectacle Fortius.


Carles Raluy, als seus 70 anys, és el presentador, mestre de cerimònies i director del circ. L'acompanyen la seva dona Melita Chy, la seva filla Rosa Raluy amb el seu company William Giribaldi ( tercera generació ), i les seves netes Kimberley i Jilian (quarta generació ). També hi ha el seu germà Francis i el seu nebot Sandro.
Sembla que obren les portes del Circ Històric Raluy, voleu entrar-hi?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada