dimecres, 27 d’agost del 2008

Juan Muñoz , primera entrega.

Si passegeu per Lleida aprofiteu per visitar el Centre d'Art La Panera, on fins al 5 d'octubre podeu gaudir de l'exposició Interfície. Veureu una selecció de cinc obres d'art contemporani reunida per la Fundació Sorigué i obres de la Col·lecció d'Art Contemporani de l'Ajuntament de Lleida.

Una de les instal·lacions és d'en Juan Muñoz. ( Madrid 1953 - Eivissa 2001) . Els quatre personatges dobles ens produeixen diferents sensacions. Camineu entre ells, mireu les expressions dels seus rostres, ens fan riure o ens fan por?...

Aquesta és de les darreres escultures de Juan Muñoz. La seva obra ha estat una referència en la renovació de l'escultura contemporània internacional. Les seves escultures et conviden a relacionar-te amb elles...
Si un cop visitada l'exposició teniu ganes d'aprofundir en les instal·lacions de Juan Muñoz i voleu viatjar i visitar un dels museus més impactants de tot l'Estat per gaudir de la millor retrospectiva feta fins ara sobre l'artista... Molt aviat ,...Juan Muñoz, segona entrega.
Atentament.
Senyor i

dilluns, 25 d’agost del 2008

Contes, contes, contes,.....

T'agraden els contes? Vols llegir-ne una bona colla ? Si ets un enamorat dels contes i de les genialitats d'en Pere Calders, labutxaca ha editat el magnífic llibre: Pere Calders. Tots els contes. Labutxaca està fent un esforç important per posar al nostre abast una bona colla d'autors, títols, gèneres,... Realment cal agrair aquest cop de timó als llibres de butxaca. Fins i tot tenen una campanya on demanen als lectors quin llibre ens agradaria llegir; el més votat a la web s'editarà en les properes campanyes.

Remeneu la vostra biblioteca, gairebé segur que no els teniu tots: El primer Arlequí, Cròniques de la veritat oculta, Gent de l'alta vall, Demà, a les tres de la matinada, Contes diversos, Aquí descansa Nevares, Invasió subtil i altres contes, Tot s'aprofita, De teves a meves, Un estrany al jardí,i L'honor a la deriva.Cal aclarir, però, que és un volum de 984 pàgines,... com és de gran la vostra butxaca?
Atentament.
Senyor i

diumenge, 24 d’agost del 2008

L'armari i les bosses. Val d'Aran segle XVIII

Passejant per Vielha, capital de la Val d'Aran vaig descobrir la Torre del General Martinhon. Aquesta casa senyorial del segle XVII és la seu central del Musèu dera Val d'Aran. El altres equipaments del museu són la Casa Joanchiquet a Vilamòs i l'església de Sant Joan a Arties.
Sempre és una bona idea entrar , obrir els ulls , i aprendre.
Avui volia parlar de dues curiositats del funcionament dera Val al segle XVIII: L'armari dels privilegis i les bosses per a l'elecció del Síndic i els consellers del Conselh Generau d'Aran.

Els privilegis de la Val d'Aran es guardaven a la sagristia de l'església de Vielha dins d'aquest armari tancat amb sis claus. Cada conseller tenia una clau.

Entre el 1613 i 1835, l'elecció dels consellers del Consell General es feia per insaculació. Dintre de les bosses es posaven els noms dels candidats per cada terçó i l'escollit era nomenat conseller.
Les terres de Lleida, sempre sorprenents.
Atentament.
Senyor i

dissabte, 23 d’agost del 2008

Palomares. Més sac de paraules.

Tot passejant per l' immensitat dels camps i cels castellans, pots descobrir aquests edificis, avui sense coloms. Molts lluitant per no caure a terra, en el seu moment eren importants ...

En Pascual Izquierdo ens diu a la seva Guía Turística y Monumental de la Ribera del Duero:
Palomares: Algunos son rotundos, circulares, solitarios. Y se alzan como un soplo de tristeza en medio de los campos. Con prestancia de edificio antiguo se afanan por mostrarse íntegros y erguidos, a pesar de que tan sólo el aire puebla sus entrañas.Al bell mig dels rostolls, trencant l'horitzó de grocs i blaus el palomar ens parla d'un altre temps.
El Diccionario de la Real Academia Española de la Lengua ens defineix molt clarament quina era la seva funció: Edificio donde se recogen y crían las palomas campesinas, o aposento o paraje donde se crian y tienen las caseras. Parlem del temps en que els coloms eren part de la nostra alimentació.
Atentament.
Senyor i

divendres, 22 d’agost del 2008

Pans i pans. Més sac de paraules.

Passejant per les terres de Castella, al mig de La Ribera del Duero, he entrat en un forn de pa de Roa. Escoltant a la la gent que comprava... he descobert una colla de paraules noves!

Demanaven: torta, leticia, lechuguino, fabiola, espiga, panete,...
Com sempre, molt amablement m'han deixat fer unes fotografies i m'han donat força explicacions.
L'any 1999 l'Ajuntament d' Aranda de Duero va editar el Vocabulario de la Ribera del Duero ( Biblioteca 14 . Estudio e investigación), de l' Arturo Martín Criado, que és un magnífic recull de llenguatge popular. Evidentment ens defineix alguns dels pans.
La torta : Pan redondo, fino, con la cara superior untada de aceite. Si en lloc de ser rodó, la forma és de barra es diu leticia El panete: Pan redondo como la hogaza pero que sólo pesa una libra. Si al panete hi ha un forat al mig es diu lechuguino. Pan sobao: Pan compacto y suave, por estar bregado o sobado. Si en lloc de ser rodó, la forma és de barra es diu fabiola.Si la fabiola te dibuixos trenats es diu espiga.

Nens i nenes cal anar amb els ulls i les orelles ben obertes. Hi ha tantes coses per descobrir!
Algú coneix més noms i tipus de pans?
Atentament.
Senyor i

dimecres, 6 d’agost del 2008

Museu Egipci de Barcelona

Avui volia proposar a les famílies de l'escola una escapadeta a Barcelona per visitar el Museu Egipci. En aquest museu, amb un fons monogràfic únic a Espanya, podeu veure gairebé un miler de peces que ens permeten fer-nos una idea de la vida i costums de la civilització dels faraons.

El museu és de la Fundació Arqueològica Clos, una entitat cultural centrada en l'estudi, investigació i difusió de l'antic Egipte.
Cal anar al carrer València 284 de dilluns a dissabte de 10 del matí a 8 del vespre; i els diumenges de 10 a 2.
El museu te una oferta d'activitats de cap de setmana : Descobrim el món de l'arqueologia per adults i nens a partir de 10 anys; i Els secrets dels antics egipcis per a nens de 5 a 9 anys. A l'estiu també hi ha tallers i casals infantils i juvenils al mateix museu.
Fins al 30 de setembre podeu gaudir de l'exposició temporal : Sarcòfags de l'Antic Egipte. Jardiners d'Amon a la Vall de les Reines.
Al 1903 una expedició italiana dirigida per l'arqueòleg Ernesto Schiaparelli va descobrir a la Vall de les Reines dues tombes plenes de sarcòfags i mòmies. Si voleu veure part d'aquesta magnifica troballa i sentir-vos per uns moments uns grans arqueòlegs,...visiteu l'exposició temporal .
Atentament.
Senyor i

diumenge, 3 d’agost del 2008

Aran per sa Lengua

Del 26 de juliol al 30 de setembre podeu veure al Conselh Generau d'Aran l'exposició Quinze ans pera lengua organitzada per la Fondacion Privada Musèu Etnologic dera Val d'Aran i el col·lectiu Lengua Viua -que forma part d'aquesta fundació-.
 Les fotografies ens parlen dels quinze anys de la cursa per la llengua que es fa cada darrer diumenge de juliol; i de l'acte central a la plaça dera glèsia de Vielha. En aquesta cursa-festa es reivindica l'ús social de l'aranès.
Com cada any la caminada comença des de tres punts: Montgarri,la boca Nord del túnel de Vielha i Les. Tots els participants coincideixen a la Plaça de l'església de Vielha on es celebra l'acte central.
Els tres grups de caminants col.loquen el terçó.
Desprès l'alcalde de Vielha, el president del Conselh Generau d'Aran i un representant de Lengua Viua col.loquen la clau de cada un dels terçons.
Per acabar recital i ball.
Si voleu viure la festa,... la propera, l'últim diumenge de juliol del 2009.
Atentament.
Senyor i

dissabte, 2 d’agost del 2008

Bibliotèca Generau de Vielha.Biblioteques 4

Passejant i passejant per la capital de la Val d'Aran he anat a donar un cop d'ull a la Bibliotèca Generau de Vielha. Amb molta amabilitat l' Anna, la bibliotecària, m'ha explicat el seu funcionament . Els aranesos poden gaudir d'aquest servei públic els dilluns, dimecres i divendres de 3 a 9 del vespre; els dimarts i els dijous de 9 del matí fins a les 3. El dissabte de 5 a 9 també està oberta. Com podeu endevinar els diumenges i dies de festa està tancat. Dies de hèsta barrat.

A la Val d'Aran parlen aranés, un idioma diferent al català; i evidentment a la biblioteca tenen un important fons de llibres en aquest idioma. Hi ha uns racons pensats per als nens i nenes: el de contes clàssics - Eth cornèr des classics -, o el de còmic - Eth cornèr deth comic-.





















 

















































Un dels nous serveis que ofereix la biblioteca és la possibilitat de parlar amb el síndic mitjançat una vídeo conferència.
Tot l'espai és zona wifi i podeu remenar i remenar per internet amb els vostres portàtils o amb els ordinadors de la mateixa biblioteca.


És molt interessant donar un cop d'ull a les prestatgeries de literatura occitana o la de colleccion locau.
Si volteu per Vielha, cal anar a l'Avinguda Garona 33.
Atentament.
Senyor i