Tornem avui a la comarca del Solsonès, concretament a la carretera C-26 ( Eix Prepirinenc ) en la que ,venint de Solsona en direcció a Berga, uns metres després del quilòmetre 114 veurem un indicador a l'esquerra en el que hi podem llegir Besora 3 Busa 15. Enfilant l'estreta carretera primer trobarem el cementiri de Besora ( propera fotografia ), després l'església de Sant Serni i una mica més amunt el castell de Besora. Besora és una de les nou entitats de població del municipi de Navès.
Deixem el cementiri i mentre continuem pujant aprofitem per gaudir del paisatge. Al centre de la fotografia següent, a la llunyania, podeu veure Montserrat.
Després de pocs minuts pujant el camí fa una corba tancada des d'on ja veurem l'església de Sant Serni de Besora, una parròquia que ja està documentada en l'acta de consagració de la Seu d'Urgell de finals del segle X.
El camí gira a l'esquerra i aprofito per fer la propera fotografia en la que, malgrat les construccions annexes, podeu veure la façana principal de Sant Serni.
És evident que l'església que estem veient no és la del segle X. La primitiva església estava a prop del castell ( que visitarem en una propera entrada ). L'estat de conservació de l'església primitiva a mitjans del segle XVII era molt dolent per això en van construir una de nova més avall aprofitant les pedres de la vella. Es començà el dia dos d'abril de 1.651 i s'acabà al 1.655.
A la fotografia anterior podeu observar, d'esquerra a dreta, la capçalera recta i quadrada, la nau, una de les capelles que hi ha a banda i banda de la nau i part de la coberta de teula àrab. Les dues capelles laterals acullen quatre dels sis retaules del templa fets entre el segle XVI i finals del XVIII.
A l'esquerra també podeu veure una petita part de la senzilla porta metàl·lica que ens permet accedir a la façana principal de Sant Serni. La propera fotografia de detall és de la part superior d'aquesta porta en la que hi podem llegir 1.901.
Afortunadament l'església no fou destruïda durant la Guerra Civil i conserva tots els seus altars barrocs. A l'Arxiu Diocesà de Solsona es custodia un còdex que hi havia a Sant Serni. Les vistes que ens regala aquest llogaret són espectaculars. Des de la llunyania ens observa el massís muntanyós de Montserrat.
A la fotografia següent podeu observar parcialment la façana principal, l'altra capella lateral i el campanar. La "nova" església de Sant Serni, és d'una nau amb coberta de volta de canó i té un cor amb coberta de volta de creueria.
A la propera fotografia de detall podeu veure els dos finestrals de la nau que estan a la dreta de la capella lateral sobre la que hi ha un òcul.
A tocar d'aquesta capella lateral que sobresurt de la nau, hi ha la portalada neoclàssica que és lateral. Té brancals de pedra i llinda motllurada. El timpà, trapezoïdal, té al centre una fornícula sense imatge. Com podeu constatar a la fotografia, entre la llinda i el timpà, hi ha una teuladeta.
Com podeu veure a la fotografia anterior, a l'esquerra de la portalada hi ha un petit faristol informatiu amb el plànol de planta de l'església que podeu observar detalladament a la fotografia següent de detall. S'hi pot llegir "Navès Sant Serni de Besora Segle XVII ( 1.651 ) Barroc".
Si m'apropo a la portalada puc fer la fotografia de detall de la llinda en la que hi ha escrit el nom Pedro Condó S-T-D Rector, que era el rector de l'església l'any 1.651.
Prop de la portalada, aixecant la mirada, veiem a l'esquerra el campanar construït al segle XVIII en estil barroc. De planta quadrada ( 3,35 metres de costat ) està coronat per una cornisa amb gàrgoles als angles i un terrat que té una barana de carreus amb pinacles de bola als caires. El campanar, de dos cossos, té una alçària de 17,14 metres. A la cel·la ( l'espai de les campanes ) hi ha quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara del campanar.
Girem cua per sortir del petit espai tancat de la façana principal i anem fins al xiprer. A la seva esquerra hi ha la porta metàl·lica per la que hi hem entrat.
Continuem enfilant el costerut camí i ens pocs minuts arribarem al castell de Besora. Però abans de començar a pujar, em giro i faig una última mirada a l'església de Sant Serni, una mica amagada els edificis adossats.
A la propera entrada dedicada al Solsonès ens enfilarem fins al castell que corona l'extrem nord de la Carena de Besora, a 850,3 metres d'altitud.
Atentament.
Senyor i