Després de donar un cop d'ull a l'església barroca de Sant Climent i a la rectoria de Talltorta ( una de les nou entitats de població del municipi de Bolvir ) vaig explicar-vos que en una propera entrada començaríem un petit periple per la Baixa Cerdanya gaudint del romànic cerdà.
Amb només deu minuts arribo a Guils de Cerdanya i deixo el cotxe a l'aparcament municipal. Ara cal enfilar els costeruts carrers fins arribar a l'església de Sant Esteve, del segle XII, una de les millors del romànic cerdà.
Només entrar al recinte de l'església i el cementiri ens dóna la benvinguda l'espectacular absis dividit en cinc panys per dues mitges columnes i dues pilastres adossades. Com podeu constatar a la fotografia la base de l'absis està feta amb carreus molt grans potser aprofitats d'una construcció anterior...
Les columnes i les pilastres van del basament als capitells decorats sobre els que hi ha un fris de dents de serra sostingut per mènsules decorades.
A la propera fotografia podeu veure, a la part superior, dos capitells i una de les mènsules que sosté el fris. Al capitell de l'esquerra hi ha tres figures humanes, la del mig que està d'esquena sembla que ens ensenya el cul. Al de la dreta estan esculpides unes ones d'aigua sobre les que hi ha una bola i a la mènsula està representat un cap amb una creu al damunt.
L'absis té dues finestres, una tapada ( la sud ) per una capella lateral construïda posteriorment. La finestra est, que podeu observar a la propera fotografia de detall, té l'arquivolta exterior decorada amb mitges boles.
Les capelles laterals afegides posteriorment estan fetes de forma molt menys acurada que l'església romànica. A la fotografia següent podeu observar part de la del mur nord.
Giro cua, ressegueixo l'absis i entro al cementiri per mostrar-vos la capella afegida al mur sud que no té res a veure arquitectònicament amb la perfecció de l'església del segle XII.
El més destacat de la façana sud és la portalada, construïda en un cos sobresortint rematat per un per un guardapols sostingut per mènsules. Sobre la portalada hi ha unes mènsules que feien de suport a un porxo actualment desaparegut.
Com podeu constatar a la propera fotografia a la portalada després del guardapols hi ha tres arquivoltes en degradació amb tres arcs tòrics suportats per tres columnes amb capitells esculpits.
El guardapols, format per dos arcs, està decorat amb un escacat ( el més exterior ) seguit d'un bordó amb mitges boles. L'arquivolta exterior està decorada amb un bordó en el que en algun punt encara es veu el treball helicoïdal.
A les dues fotografies següents de detall podeu observar els sis capitells de factura primitiva que coronen les sis columnes de la portalada romànica.
La fotografia anterior és dels tres del costat esquerre. D'esquerra a dreta hi ha esculpits dos quadrúpedes que a l'angle tenen el mateix cap, al del mig la decoració és vegetal i al més proper a la porta els motius són geomètrics.
La propera fotografia és dels tres capitells del costat dret, que com podeu constatar estan més erosionats. D'esquerra a dreta els motius esculpits són vegetals, geomètrics i al capitell més exterior ( curiosament menys erosionat ) es veuen unes aus.
Si ens fixem en els batents de la porta, encara podem gaudir de bona part de la ferramenta romànica de tiges ondulades en forma de volutes que podeu observar parcialment a la fotografia següent de detall.
Però a la façana sud, amés a més de la portalada romànica més monumental de la Baixa Cerdanya, hi ha una cornisa suportada per mènsules esculpides que majoritàriament representen caps humans de diferent mida. A la fotografia de detall hi ha dues d'aquestes mènsules. A l'esquerra una papallona i a la dreta un dels caps.
També a la façana sud hi ha, adossades en el mur de l'església romànica, dues mènsules esculpides. Una amb un cap humà i l'altra amb un cap d'animal. La seva funció era suportar el porxo desaparegut que protegia la porta d'accés a l'església de Sant Esteve.
Per continuar resseguint perimetralment l'església enfilarem l'escala que ens deixa al peu del campanar de cadireta que corona el mur de ponent. És un campanar de dos nivells del que el de la part superior és moderna.
Abans de pujar l'escala, gràcies al zoom de la càmera fotogràfica, puc mostrar-vos els tres ulls i les tres campanes. A l'interior de la circumferència groga que he dibuixat a la fotografia hi podeu veure la mènsula encastada al mur sud de la capella lateral afegida posteriorment en la que està esculpit el cap d'un animal.
Ja des de la façana de ponent faig la fotografia següent del campanar de cadireta. Com que no tinc prou perspectiva no es veuen les tres campanes.
Si continuo resseguint perimetralment l'església puc mostrar-vos la façana nord en la que podeu diferenciar clarament entre el magnífic treball dels carreus d'aquesta façana i de l'absis de la feina feta a la capella lateral edificada posteriorment...
Acabem de resseguir perimetralment l'església per tornar a la portalada d'accés del mur sud per entrar a Sant Esteva de Guils. Malgrat trobar la porta tancada, gràcies a la pàgina web Cerdanya. La Gran Vall del Pirineu, hi podem entrar virtualment. Clicant sobre l'enllaç anterior podreu constatar que és una església d'una nau amb capelles laterals i coberta de volta apuntada. Al presbiteri veureu la reproducció del frontal d'altar que l'any 1.963 el Museo del Prado comprà a J.A.Maragall.
El frontal d'altar, de finals del segle XIII, pintat al tremp sobre taula mesura 175 X 92 centímetres. Al centre hi ha el Pantocràtor en un màndorla envoltat pels símbols dels Quatre Evangelistes ( Tetramorf ). A dreta i esquerra del registre superior estan representades la lapidació i l'enterrament de Sant Esteve. Al registre inferior hi ha dues parelles d'apòstols.
Abans de baixar fins a l'aparcament faig una última fotografia, amb una perspectiva diferent de les anteriors, d'aquesta joia del romànic cerdà. Marxem de Guils de Cerdanya per anar fins a Bolvir per donar un cop d'ull en una propera entrada a l'església de Santa Cecília.
Atentament.
Senyor i