En Ramón parlava d'una etapa històrica difícil , però ràpidament em va explicar els períodes de glòria d'aquesta biblioteca. Al segle X ja funcionava el sriptorium on els monjos copiaven els manuscrits. Gràcies als scriptoriums dels monestirs es va preservar i transmetre la cultura clàssica.
A l'Edat Mitjana, nens i nenes, gairebé ningú sabia llegir i escriure. La lectura i l'escriptura ( en llatí), eren patrimoni del clergat. A les biblioteques es conservava tot el coneixement d'aquella època.
Els monjos copistes treballaven manualment, lletra a lletra còdex, cantorals, beats, hagiografies, llibres d'hores, mapes,... Podien tardar anys en fer una còpia. Es calcula que per a un llibre d'unes 300 pàgines calien les pells de 70 animals. Recordeu nens i nenes que els monjos treballaven sobre pergamí. Per preparar el pergamí per poder-hi escriure calia adobar, estirar, tallar i preparar les pells. Els papirs rectangulars es doblegaven pel mig per fer els quaderns que s'enquadernaven. A cada full de pergamí es dibuixaven unes línies paral·leles perquè els monjos escriguessin en línia recta. Si nens i nenes, era com treballar amb pauta. Altres monjos preparaven tintes naturals i pintures per il·lustrar els textos.A l'Edat Mitjana, nens i nenes, gairebé ningú sabia llegir i escriure. La lectura i l'escriptura ( en llatí), eren patrimoni del clergat. A les biblioteques es conservava tot el coneixement d'aquella època.
Al 1.880 van arribar a Silos els monjos de l'Abadía de Ligugé (França). Es van encarregar de la restauració del monestir i de recuperar bona part dels llibres de la biblioteca.
En Ramón ens va explicar que molts dels llibres que van desaparèixer estan actualment en museus i biblioteques de França i Anglaterra. La Biblia de Mazarino ( un dels primers llibres impresos del món), las Etimologías de San Isidoro ( acabat l'any 1.072, amb una decoració extraordinària), el Liber Comicvs ( llibre sobre l'antiga litúrgia hispànica amb notes manuscrites del propi Sant Benet) ; van ser subhastats i comprats per la Biblioteca Nacionals de Paris.
Ja porto una bona estona escoltant les explicacions i fent fotos la biblioteca quan en Ramón em deixa gelat.
.- Tenemos que darnos un poco de prisa , me gustaria enseñarle la otra biblioteca.
.- La otra biblioteca? Pregunto bocabadat.
Nens i nenes, voleu descobrir el passadís secret que porta a l'altra biblioteca?
Molt aviat al blog.
Atentament.
Senyor i
Guau, quina megabibliioteca tan important! M'encantaria ser la seua bibliotecària. Un post magnífic!
ResponEliminaBesadetes
Sàlvia
Sàlvia, realment és una meravella de biblioteca.
ResponEliminaAtentament