diumenge, 18 d’abril del 2010

La màgia d'escriure: petita història del llibre.

Aquesta tardor hem descobert el taller Documenta. En Jesús i la Núria ens van obrir les portes del seu taller de conservació i restauració i ens van explicar amb molt entusiasme el seu ofici. El misteri del carrer Humbert Torres ja no té secrets per als nens i nenes del Sant Jordi que segueixen el blog de la biblioteca.


Fa pocs dies en Jesús va visitar la vostra escola i jo, molt ben amagat a la classe de primer, vaig seguir les magnífiques explicacions sobre la història del llibre. Encara em va deixar més bocabadat veure com preparava canyes i plomes per escriure, Però el més sorprenent va ser veure com fabricava tinta amb la que després anàveu escrivint amb plomes, canyes ( càlamus), i plomins.


Em van entusiasmar les seves explicacions. Primer us va explicar on han escrit els humans. De les parets vam passar a les tauletes d'argila. Els egipcis sobre papir. Els romans van afegir una peça de fusta al papir perquè no es trenqués amb tanta facilitat. Els grecs tenien tauletes de cera i escrivien amb un punxó.



Com que hi havia poc papir, la solució va ser escriure a les pells dels animals, i van inventar el pergamí. Per guardar-los no ho podien fer enrotllant-los com un papir i es van inventar el llibre.Cosien els quaderns i posaven tapes de fusta ( enquadernació copta). Posteriorment van posar un llom al llibre.


Els xinesos van inventar el paper i els àrabs, per la ruta de la seda, van descobrir aquest invent i el van difondre arreu. El llibre àrab es feia amb l'enquadernació de carpeta, amb una solapa protectora anomenada lisán.

Una curiositat em va sorprendre; els llibres es guardaven horitzontalment en armaris. Ara els guardem verticalment als prestatges.
L'enquadernació europea es basa en la islàmica. Del llibre desapareix la solapa i la pell de la tapa es canvia per cartró.
L'última novetat ens porta al món informàtic, és el llibre digital.
Però com i amb què hem escrit els humans sobre aquests diferents suports?. No deixeu de visitar el blog de la biblioteca per descobrir-ho.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada