dissabte, 29 de maig del 2010

Dissabtes poesia: Cartes, cartes, cartes....

Nens i nenes, tots vosaltres en els tallers de llengua a cicle inicial heu escrit cartes als pares, padrins, germans,... Quina feinada fer bona lletra, començar amb la lletra lligada, pensar el que voleu explicar, escriure l'adreça al sobre, enganxar el segell i donar-la al company que li toca fer de carter.
Però de cartes escrites a mà, amb el seu segell, cada dia en veiem menys. Ara tot són emails i missatges de mòbil... Avui volia recomanar a les famílies que els hi agrada la poesia dos epistolaris.
I em direu:
.- Senyor i, que és un epistolari?. Doncs un epistolari és un recull de cartes escrites per una persona o a una persona.
I la persona que us ajudarà a descobrir aquests dos epistolaris és un dels millors poetes en llengua castellana del segle XX , Jaime Gil de Biedma.
Andreu Jaume, editor de Lumen, és el responsable de la feinada que suposa buscar tota aquesta colla de cartes: "Jaime Gil de Biedma . El argumento de la obra. Correspondencia".

Aquest llibre recull la correspondència literària del poeta entre 1.951 i 1.989. Llegint aquestes cartes coneixereu millor l'home i el poeta. Cartes on presenta poemes al seus amics i demana la seva opinió. El valor de canviar alguna paraula, algun signe de puntuació,... La dificultat de fer un bon poema. Cartes on comparteix la seva intimitat amb : Carlos Barral, Joan Ferraté, Ángel González, Juan Goytisolo, Esther Tusquets, María Zambrano, Gustavo Duran, Luis García Montero, .... Tot un món per descobrir!

La segona proposta epistolar és de El Acantilado: " Juan Ferraté. Jaime Gil de Biedma. Cartas y artículos".
Juan i Jaime parlen dels canvis socials , però per damunt de tot parlen de poesia. El llibre inclou dos articles que Ferraté sobre l'estudi formal de la poesia de Jaime Gil de Biedma i també de Carlos Barral; així com un facsímil d'una carta del poeta barceloní.
Voleu conèixer millor al gran poeta?
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Què interessant està aquest post, Montse. Gràcies per la informació i per compartir. El gènere epistolar està un poc oblidat. En la biblioteca de Cocentaina tinc una menuda secció de llibres infantils i juvenils escrits així, perquè considero que és important, però que també cal fomentar-lo.
    Besadetes envoltades de sol, solet.

    ResponElimina
  2. L'Ignasi Gómez que és qui ha escrit aquest post és un gran lector i qui recomana aquests llibres a qui ho llegeix. "L'estimada Susi, estimat Paul" agradava i encara agrada força a la nostra quitxalla. És un gènere proper.

    ResponElimina