dilluns, 22 de novembre del 2010

Temes d'Etnologia de Catalunya.

Al gener del 2.008 vaig recomanar el treball de Joan Frigolé Reixach "Dones que anaven pel món". Estudi etnogràfic de les trementinaires de la vall de la Vansa i Tuixent. El llibre és el número 12 de la magnífica col·lecció Temes d'Etnologia de Catalunya editada pel Departament de Cultura. La col·lecció recull les millors monografies del nostre patrimoni etnològic.Avui volia recomanar dos d'aquests estudis. En primer lloc "De quilla a perilla". L'ofici dels mestres d'aixa a la Costa Brava. Aquesta monografia de Joan Lluís Alegret, Jaume Badias i Raül Mata ens descobreix dos oficis propis de la construcció naval tradicional: el de mestre d'aixa i el de calafat. Podreu llegir noms de les eines i feines d'aquests artesans totalment desconegudes per a la gent de terra ferma: aixol, santanella, copada, galçador, punxó d'entollar,quadernella, escantillar,fisquejar,tencar,....

Del mar a la muntanya. La segona proposta és el llibre de Jordi Solà "La muntanya oblidada".Economia tradicional, desenvolupament rural i patrimoni etnològic al Montsec. Amb la seva lectura podem conèixer les formes de vida actuals i passades dels habitants de la serra del Montsec.

El llibre ens parla de tradició, modernitat i projectes de futur. Els canvis en la vida rural, l'emigració cap a les ciutats, la globalització econòmica han fet que amb el pas dels anys aquests territoris de muntanya canviïn molt. El llibre acaba amb una proposta de revalorització de l'economia tradicional com a patrimoni etnològic.
La lectura dels llibres de la col·lecció Temes d'Etnologia de Catalunya és una bona alternativa per aprofundir en la nostra cultura.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada