diumenge, 17 de juliol del 2011

El misteri del celler del monestir ( 5 ).

La família d'apotecaris Pallerès va exercir aquest ofici a la ciutat de Solsona de forma ininterrompuda durant quatre-cents anys. És possible que a Catalunya hi hagués altres nissagues familiars a Llívia o Cardedeu, però no hi ha documents que ho demostrin als pocs arxius que es conserven.
A l'Arxiu Diocesà de Solsona els fons documentats van del 1.500 al 1.855.

A més a més de farmacèutics la família Pallerès exercien d'adroguers, cerers, i fins i tot pastissers. No està clar si tenien una o dues farmàcies.
Als fons Pallerès trobem receptes en les que s'inclou el nom del metge i l'ofici del receptor. També hi ha factures. Podem consultar una quarantena de volums catalogats i una vintena de carpetes de folis i plecs de paper.

El primer volum del llegat Pallerès és del 1.500, enquadernat amb pergamí , té 264 folis més 10 folis d'índex. El volum conté receptes i comptes dels medicaments entregats. Una d'aquestes receptes diu:
" Deu lo Senyor en Pere argerich, çabaté, a VI de juliol de 1.500, per un mistio cordial he contra spasme, feta de jonzeniga; aygues en les quals fou infús iiii grans peònia, he ab dita cola dura fou ajustat gra exops he smaragdes, coral he altres materials; paguí per sa filla japica, mestre miquel de Johan.Mes per idem, oli de lor per untar lo ventrey i he la serna de la squena, per la dita".

Els volums 12 al 18 descriuen als comptes de medicaments i de l'adrogueria entre els anys 1.633 i 1.690.
El volum 15 comença així: " Llibre Major de Comptes de la Botiga de Mi Joseph Pallerès, en lo qual se assentan tots los comptes tant de Medecinas, com de Drogas, Cera y altras cosas".

L'Enric tanca poc a poc els armaris compactes. Mentre dono l'últim cop d'ull al llegat Pallerès, recordo a mossèn Joan Serra i Vilaró que el va salvar de la destrucció...Gràcies Joan!
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada