dimarts, 5 d’agost del 2014

Un cop d'ull a la Sala Temàtica ( 5 ).

Tal com vaig explicar a l'entrada anterior dedicada a la Sala Temàtica deixem, de moment, les Minerva per descobrir la màquina que va revolucionar totalment el món de la impremta, la Linotype. Quan acabem la visita, abans de marxar, veurem la Minerva Boston i altres màquines exposades a l'entrada d'aquest edifici de La Caparrella. Però tornem a la joia d'avui. L'última Linotype es va fabricar l'any 1.978, d'aquí el seu nom Linotype78, protagonista d'aquest espai màgic.


Inventada l'any 1.884 per l'alemany Ottmar Mergenthales amb la finalitat de facilitar la feina dels tipògrafs del diari The New York Times. Recordeu que abans el componedor treballava manualment lletra a lletra. La Linotype ho fa línia a línia. A la propera fotografia podeu veure al Dionís preparat per treballar-hi.


L'operador ha de polsar una de les 90 tecles i, automàticament , la matriu de la lletra polsada queda lliure i surt del dipòsit situat a la part superior de la màquina. Aquest magatzem de matrius ens l'ensenya en Dionís a la propera fotografia.


Aquesta matriu baixa fins a un componedor on amb altres matrius i els espais corresponents, queda escrita una línia de text.


Quan la línia està acabada, passa a la caixa de fosa, i amb el material fos s'obté una línia del text que volem imprimir. Després les matrius que han servit de motlle, les recull la màquina i les torna al magatzem de la part superior; distribuint-les automàticament al seu lloc corresponent.
Al teclat de 90 tecles hi ha dues vegades l'alfabet. Podeu veure tres parts diferenciades. A l'esquerra trobem les tecles més emprades.Són de color negre i minúscules. Les de la dreta són blanques i majúscules. Al centre tenim les blaves, que són signes de puntuació, espaiadors i lletres capitals


Per fer les lletres, la linotype utilitza un aliatge format per un  85 % de plom, un 11 % d'antimoni i un 4% d'estany. El resultat del procés el podeu comprovar en la propera fotografia en la que el componedor està ple de línies. Es poden imprimir més de 300.000 còpies  sense perdre qualitat ; posteriorment s'han de tornar a fondre.


En els propers vídeos podeu gaudir del funcionament de la Linotype78, un impressionat robot que va canviar totalment el món de la tipografia. Quants lleidatans, a més a més d'en Dionís, saben utilitzar aquest artefacte?




Renoi, quina sort poder gaudir d'aquest enginy a la nostra petita ciutat!
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada