Al blog hem passejat força vegades per diferents indrets de la Reserva Natural Parcial de Mas de Melons, un espai a pocs quilòmetres de la nostra ciutat i que forma part de la Xarxa Natura 2.000. Avui la meva proposta ens porta a l'extrem nord del Segrià, al Clot de la Unilla, entre els termes municipals d'Alguaire i Almenar.
Aquest espai natural ha estat notícia últimament als diaris locals perquè després d'un període plujós, l'aigua s'hi ha embassat. El Colt de la Unilla és una cubeta endorreica. L'endorreisme és el fenomen pel qual les aigües superficials desguassen als sectors més deprimits formant llacs i aiguamolls.
El relleu de la zona, que és una cubeta tancada, fa que periòdicament depenent de la pluviometria aparegui aquesta llacuna efímera. Passejant-hi per observar ocells, un pagès m'explicava que fa uns quinze anys que no hi havia aigua.
Aquesta amplia fondalada situada en un altiplà, ens permet observar els anys secs, plantes i ocells dels ambients estèpics: cogullada, sisó, torlit, cruixidell, xurra, esparver cendrós, xoriguer comú,... Però els anys plujosos, el Clot de la Unilla s'inunda i la flora i fauna aleshores són molt diferents, pròpies d'ambients aigualosos.
Ens aquest altiplà molt proper a Lleida, trobem bàsicament el conreu de cereals de secà, sobre tot ordi. També us sorprendran les explotacions d'argiles.
Enmig d'aquest altiplà tenim El Clot de la Unilla, que és la part més baixa d'una conca tancada. Com que hi ha molta argila, aquesta es satura ràpidament d'aigua i, si plou força, l'aigua escola superficialment fins inundar la cubeta.
Segons dades d'EGRELL ( Institució per a l'Estudi, Gestió i Recuperació dels Ecosistemes Lleidatans ), al gener del 1.997 la làmina d'aigua que hi havia llavors tenia una profunditat màxima de 50 centímetres. La llacuna tenia 1.100 metres de llarg per 800 d'ample; i la superfície inundada era de 47 hectàrees.
Aprofiteu per visitar-lo a primera hora del matí, que és un dels bons moments per observar ocells. Podeu deixar el cotxe al mirador, on uns plafons us informaran dels diferents ocells i plantes que hi podeu trobar. No us descuideu els binocles. En tres hores de passeig circular vaig veure: gambes roges i verdes, becadells, daurades, fredelugues, ànecs blancs, ànecs collverd, cullerots, bernats pescaires, cames llargues, diferents tipus de territs,... El fang està ple de les seves petjades.
Mentre passegeu segur que us sobrevolarà alguna arpella. Si us agraden els ocells i la descoberta, no deixeu de visitar el Clot de la Unilla. Quan l'aigua marxi potser haurem d'esperar quinze anys més ...
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada