divendres, 19 de desembre del 2014

Eucharistia.

A les entrades del passat mes de març "A Santa María de Vallbuena ( 1 ) i ( 2 )" varem conèixer aquest monestir de terres val·lisoletanes. En ell hi ha la seu de "La Fundación de las Edades del Hombre" que es dedica a la promoció de la cultura mitjançant la conservació, desenvolupament, protecció i difusió del patrimoni de les onze diòcesis de Castella-Lleó. Aquesta fundació organitza anualment una impressionant exposició i ens les entrades que he recordat abans us explicava que la corresponent al 2.014, la dinovena, es faria a Aranda de Duero. Avui hi donarem un cop d'ull.  


Del 6 de maig al 10 de novembre Aranda va acollir en dues seus: la Iglesia de Santa María i la Iglesia de San Juan, l'exposició que estava organitzada en quatre capítols i en la que es podien admirar més d'un centenar de peces.


Tres d'aquests capítols ocupaven la Iglesia de Santa María, a la que vaig dedicar l'entrada "La façana bufa cinc-centes espelmes". El capítol I Panis quotidianus ( El pa de cada dia ). Antiquum documentum ( l'Antic Testament) era el protagonista del capítol II; i Cena novissima ( El Sant Sopar) la del capítol III . La distància entre els dues esglésies és molt curta i la passejada permet veure com s'ha mudat Aranda de Duero per acollir Eucharistia.


La iglesia de San Juan està situada a la zona més antiga de la ciutat i la seva torre-campanar va ser la primera torre defensiva d'Aranda de Duero. Aquesta església gòtica es va construir entre els segles XIV i X, i l'any 1.473 s'hi celebrà un concili. Destaca la façana i al seu interior hi ha el Museo de Arte Sacro, que ens mostra moltes obres de diferents èpoques i estils com el retaule de las Calderonas del segle XVI o els relleus de l'antic retaule major.


La Iglesia de San Juan acollí el capítol IV Mirabile sacramentum ( Sagrament admirable), que explicava com els cristians entengueren l'eucaristia. Durant la visita no es podien fer fotografies, per això amb les tres properes que són de la Fundación las Edades del Hombre vull oferir-vos un tastet d'aquesta exposició.


Aquesta peça forma part del fons del Museo de Arte Sacro ubicat la iglesia de San Juan de Aranda de Duero. "Última cena" entorno de Felipe Vigarny ( ca 1.520).


El magnífic quadre de Joaquín Sorolla Bastida " La primera comunión de Carmen Magariños" del 1.896 forma part de la col·lecció Masaveu / Marcos Brilla.


Per acabar el calze de los Condestables de Castilla. No sabem el nom de l'orfebre però està clar que es va fer en un  taller d'orfebreria burgalès ( ca 1.487). Forma part del Museo de la Santa Iglesia Catedral de Burgos.
Si viatgeu a l'estiu per Castella-Lleó, informeu-vos on es fa l'exposició anual de la Fundación de las Edades del Hombre. Segur que no us decebrà.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada