dilluns, 1 de febrer del 2016

Presentacions i estrena a Sant Llorenç... ( i 3 ).

Abans de mostrar-vos les peces que han guanyat protagonisme al desaparèixer la penombra que les acompanyava gràcies al nou sistema d'enllumenat, dissenyat per l'arquitecte Joan Agelet, vull fer-vos cinc cèntims d'aquesta nova il·luminació led. Les obres han suposat un nou cablejat soterrat que va a diferents tiges metàl·liques que a una alçària de quatre metres suporten els focus led que il·luminen voltes, claus de volta, columnes, retaules, escultures, pintures... Un sistema digital permet encendre cada llum per separat o totes alhora. Gràcies al nou sistema de llum, els enamorats de Sant Llorenç, podem redescobrir el temple fins a l'últim racó...
En un punt elevat, a l'esquerra de la capella de la Santíssima Trinitat - a la nau de Santa Llúcia -, hi ha la Mare de Déu dels Fillols ( segle XIV ). Aquesta verge gòtica feta en alabastre, originalment policromada, presidia la Portada dels Fillols de la Seu Vella. Sembla que la va fer un escultor del cercle de Bartomeu de Robió. Fixeu-vos en el fermall romboïdal que duu Maria a l'alçada del pit.


Anem a la capella de Sant Jaume, dues capelles a la dreta d'on estem, allà podem veure la imatge de Sant Jaume de Montclar ( segle XV ), una escultura de pedra policromada que originalment estava a l'església parroquial de Montclar d'Urgell, al municipi d'Agramunt.


Sortim de la capella de Sant Jaume, travessem la nau de Santa Llúcia i adossat al pilar que separa aquesta nau de la nau central, trobem el conjunt escultòric de pedra policromada de Sant Miquel de Saidí ( segle XV ). El detall més curiós d'aquesta escultura de Sant Miquel matant al drac, són les immenses ales del Sant, tan grans com el seu cos. 


Continuem a la nau de Santa Llúcia, en la que s'han conservat les claus de volta dels seus tres trams, i que ara podem veure amb molta claredat. A la part oriental trobem el Martiri de Sant Llorenç, que està a la graella i té als costats dos botxins...  


Al tram central de la nau podem veure la clau de volta de la Mare de Déu amb el Nen ( segle XIV ). Maria, coronada i asseguda sosté al Nen en braços. Fixeu-vos en el treball delicat de la vestimenta de la Mare de Déu.


Al fons de la nau trobem a la capella de Santa Llúcia l'escultura de pedra policromada de Santa Llúcia ( ca. 1.400 ) que originalment estava a l'església parroquial de Santa Maria de Gràcia de La Granadella. La santa duu una corona florada, túnica i mantell, i sosté a la mà dreta un llibre tancat i a la mà esquerra una copa amb els seus ulls.


Anem ara a l'esquerra, a la nau de Santa Úrsula, concretament a la capella de Santa Úrsula i les Onze Mil Verges; potser la que vivia anteriorment més en la penombra, per veure els llenços de la Nativitat i l'Epifania.


Just abans d'entrar a la sagristia, pengen del mur de la nau aquests dos llenços de gran format, d'autor desconegut de l'escola espanyola que podem datar al segle XVIII. Com podeu veure en les dues representacions, hi ha una colla d'àngels i assistents. Aquestes composicions atapeïdes són pròpies del barroc.


Vaig a l'altre extrem de l'església passant per les naus de Santa Úrsula, Santa Llúcia i la nau central fins arribar a la nau de Santa Bàrbara. La capella del Sant Crist Trobat tanca l'extrem d'aquesta nau ( la nau nord del temple ). La imatge del Sant Crist Trobat, trobada l'any 1.635, va ser cremada l'any 1.936. La reproducció feta l'any 1.945 per l'escultor de Torrefarrera Jaume Perelló, duu una corona del segle XIX.


Em giro i vaig fins a la portada nord, quan hi arribo camino fins a la nau central i faig la següent fotografia en la que podeu veure el Crucifix de Josep Llimona, del 1.920, abans tristament il·luminat gairebé només per les espelmes... Josep Llimona fou un dels escultors catalans més importants dels darrers anys del segle XIX i primers decennis del XX , considerat un dels millors representants de l'escultura modernista.


Per acabar abans de sortir de Sant Llorenç per la portada nord, la que dóna a la Plaça de Sant Llorenç,  vull ensenyar-vos l'òcul de la nau de Santa Bàrbara. La nau rep la llum natural per aquest òcul que hi ha al tram oriental, concretament a la part alta del mur entre la capella de Sant Nicolau i la capella de Sant Blai.


És millor observar-lo quan no hi ha llum natural perquè sinó aquest Calvari es veu a contrallum. Amb la nova il·luminació led podreu descobrir a Crist clavat a la creu flanquejat per la Mare de Déu i  Sant Joan Evangelista. Aquesta filigrana escultòrica és potser la menys coneguda de Sant Llorenç.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada