A les vitrines podem veure estris que els nostres avantpassats tenien a les seves cases, preferentment a les cuines. L'acte social de menjar a: Ilerda, Medina Larida, Leyda i la Lleida Moderna... A la part superior tenim una senzilla línia del temps amb un dibuix a l'esquerra que mostra als lleidatans de diferents segles, menjant.
La primera peça és una terracota ibèrica pintada del segle I. La figureta femenina sorprèn per la seva senzillesa i elegància.
La copa de ceràmica oxidada amb decoració pintada la van trobar al vesant sud-est del Turó de la Seu Vella ( 30 aC - 0 ). La tapadora de ceràmica oxidada amb decoració pintada, fou descoberta a la Paeria ( 10 aC - 50 ).
El cap d'Hermes trobat al carrer Francesc Macià , és una peça de marbre de la segona meitat del segle II. Està damunt d'un petit altar domestic, anomenat ara, que els romans dedicaven als deus de la casa. És de marbre, de la segona meitat del segle I, i estava a la costa de Magdalena.
La segona línia del temps, ens mostra els estris casolans de Medina Larida i va del 714- 1.149, una petita ciutat andalusina. Les peces exposades mostren el gust refinat dels lleidatans d'aquella època.
Mireu la bellesa d'aquesta tassa de ceràmica oxidada vidrada en melat verd i manganès trobada pels arqueòlegs a l'antic portal de Magdalena.
La gerreta de ceràmica oxidada amb motius en verd i manganès datada entre el 950 i el 1.050 fou localitzada al jaciment arqueològic de la Casera. Descobriren el jaciment en el moment de construir a la N-II la nau industrial de la coneguda marca de gasosa La Casera.
Les dues llànties de ceràmica oxidada vidrada provenen de l'antic portal de Magdalena. La de l'esquerra és una llàntia de bec datada entre els anys 950 -1.090, i la de la dreta és una llàntia de cassoleta que podem situar en el temps entre els anys 950 - 1.030.
Deixem Medina Larida per veure els estris que tenien a les cases de Leyda 1.149 - 1.492. La primera peça és un fragment de plata de ceràmica oxidada vidrada en blanc i motius en verd i manganès trobada a l'avinguda de Blondel, davant del carrer cavallers. La plata sembla molt "lleidatana"....
En la propera fotografia de detall podeu veure caragols a les mans dels protagonistes d'aquesta plata datada entre 1.370 i 1.400.
No totes les peces eren per presumir, com podeu veure a la propera fotografia a les de cuinar no hi ha decoració. La sobrietat de la paella-greixonera de ceràmica reduïda, és evident. Trobada al carrer cardenal Remolins està datada entre els anys 1.200 i 1.275.
Una escudella és un vas de terrissa en forma de casquet esfèric per servis sopa o brou. La de la propera fotografia és de ceràmica oxidada vidrada en blanc, blau i reflex metàl·lic. Trobada a Cappont és de mitjans del segle XV.
També de Cappont prové aquesta escudella d'orelles de ceràmica oxidada vidrada en blanc i reflex metàl·lic. A diferència de l'anterior la trobem en la següent línia del temps que fa referència a Lleida 1.492- 1.789. Aquesta escudella de la Lleida Moderna és dels anys 1.500 - 1.580.
Per acabar aquest viatge pels estris de cuina de les diferents èpoques històriques de la nostra petita ciutat, un plat d'ala de ceràmica oxidada vidrada en blanc i el motiu decoratiu en blau, trobat a l'antic portal de Magdalena. Cal situar-lo en el temps entre 1.600 i 1.707.
Deixem les vitrines, al davant de les quals trobem una de les joies de l'arxiu arqueològic de Lleida, el mosaic de les termes d'Ilerda.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada