dilluns, 5 de desembre del 2016

Un cop d'ull a Cal Trepat ( 4 ).

Deixem la tercera nau de la secció de foneria, l'encarregada de fondre alumini i bronze, per entrar a la nau número 4 on hi ha el magatzem de les peces foses, de calibrat i de tubs. Tot aquest material és imprescindible per al bon funcionament de la nau 5. Però el tresor més important d'aquesta nau és l'oficina tècnica de modelatge.


En la nau 4 també es guarden els utillatges i les plantilles que es fan anar en el procés de mecanització de les peces, i una màquina automàtica de serrar. Només entrar a la nau podem veure exposades algunes de les mítiques màquines agrícoles Trepat com la barra dalladora, en primer terme a la fotografia anterior i a l'esquerra a la propera fotografia, o el rampill de descàrrega.


La barra dalladora fou l'adaptació als tractors de les antigues dalladores de tracció animal. Aquestes dalladores eren per segar els farratges i el gra. Segons el tipus de conreu calia fer petites adaptacions a la barra de tall. La màquina passava pel camp i el tall en forma de tisora anava segant la collita i deixant-la afilerada en forma de llarg cavalló gràcies a una peça lateral. A Cal Trepat van fabricar-ne 16.432.


A la fotografia anterior podeu veure un rampill de descàrrega, una màquina per recollir el farratge escampat després de la sega. Estirat per un animal, anava deixant tota la sega ordenada en munts facilitant la feina de recollir-la. 
Deixem les màquines exposades per seguir el passadís delimitat per les cordes que ens porta a l'ànima de Cal Trepat: l'oficina tècnica de modelatge.


En aquest petit espai van arribar a treballar-hi un perit i tres modelistes. Hi ha una taula de dibuix, tres bancs de fuster, un torn de fusta, una serradora de marqueteria i un arxivador de dibuixos tècnics.


Malgrat treballar-hi molt poques persones, l'oficina tècnica de modelatge era, com he dit abans, l'ànima de la fàbrica, perquè en aquest espai reduït dissenyaven peça a peça cada màquina Trepat.


A la fotografia anterior podeu veure un banc de fuster en primer terme, i darrere un torn de fusta. Els modelistes tenien que assegurar-se de la perfecció de cada peça, condició imprescindible en el funcionament general de la màquina.


A la taula de dibuix dissenyaven la peça sobre el paper i posteriorment la feien artesanalment en fusta. La peça resultant de fusta, anomenada model, era el punt de partida per a l'obtenció del motlle.


He de confessar-vos que veure la feina feta pels modelistes va deixar-me bocabadat, quina perfecció i domini del treball en fusta! Els engranatges són espectaculars...I encara cal valorar-los més si penseu que els modelistes de Cal Trepat no tenien una formació acadèmica, eren autodidactes i tots provenien de fusteries o ebenisteries de Tàrrega.


M'agrada especialment de la feina feta per la gent que ha museïtzat Cal Trepat, el fet de gravar uns senzills vídeos en els que els antics treballadors, alguns ja molt vellets, ens expliquen la seva feina. A la part superior de l'armari de fusta de oficina tècnica de modelatge, una pantalla ens convida a escoltar que feien al taller dels modelistes.


Podeu gaudir amb les explicacions de Blai Grau que fou modelista de Cal Trepat entre 1.934 i 1.957. Es magnífic no perdre la memòria oral dels antics treballadors...


Deixem la nau 4 per anar a l'última de les naus museïtzades, la nau 5, la més espectacular de Cal Trepat. Esteu preparats per al·lucinar amb la secció de tallers?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada