Per acabar la visita virtual al castell de Concabella tornem a pujar a la tercera planta en la que veiérem el Centre d'Interpretació dels Castells del Sió i el petit espai al costat on es pot visionar l'audiovisual que explica com era el dia a dia de la vida en un castell. En aquesta planta superior també podem gaudir del Centre d'Interpretació dels Secans de Lleida i pujar a la Torre Major del castell on ens esperen vistes impressionants de la Segarra.
Els lleidatans no valorem prou un dels paisatges més sorprenents del nostre territori: les estepes de Ponent. Per regla general, som poc conscients que a molts pocs quilòmetres del nostre sofà podem veure sisons, gangues, gaigs blaus,...
El clima caracteritzat per les escasses pluges i el gran contrast tèrmic degut al fred i les boires de l'hivern i els estius secs i calorosos determinen que en aquestes terres de secà tinguem uns ecosistemes poc valorats però únics i summament fràgils, amb una fauna, flora i construccions humanes sorprenents.
Als plafons d'aquest Centre d'Interpretació trobareu senzilles explicacions d'aquestes zones estèpiques i magnífiques fotografies dels seus habitants i paisatges. Molts dels secans de la Plana de Lleida formen part de la Xarxa Natura 2.000, una xarxa europea que protegeix aquests espais de gran interès.
Deixem el Centre d'Interpretació dels Secans de Lleida per enfilar l'últim tram d'escala del castell de Concabella, ja documentat al segle XI...
Veure els camps de la Segarra segons l'estació de l'any és tot un espectacle en el que podreu gaudir de diferents belleses com el mar verd de cereal que mou el vent o l'extensió gairebé infinita de rostolls amb el Montsec al fons. Pujar a la Torre Major us regalarà un domini visual del paisatge segarrenc.
Enfilats a la Torre Major, la de l'esquerra de la façana oest on penja la gàbia del barber, podreu veure a través de l'espitllera, si ens acotxem una mica, una petita part de la galeria que corona la façana formada per arcs de mig punt que tenien el seu origen en els antics merlets.
Però per veure millor aquesta galeria d'arcs de mig punt ens incorporem, la nostra esquena ens ho agrairà.
A la baixa Edat Mitjana, el castell de Concabella i molts altres de la zona es transformà de fortalesa a palau renaixentista.
Marxem del castell més gran de la Segarra, un monument històric declarat bé cultural d'interès nacional, que continua sent l'eix vertebrador del poble de Concabella.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada