dijous, 10 d’agost del 2017

Cases singulars de Lleida (8).

Deixem l'Edifici Pal·las, encarregat per Eduard Aunós a l'arquitecte Francesc de Paula Morera i Gatell, per continuar passejant per l'avinguda de Blondel fins arribar a la plaça de Sant Francesc on ens espera la protagonista d'avui, la Casa Melcior, una de les perles del modernisme lleidatà.


Projectada l'any 1.910, també per Francesc de Paula Morera i Gatell, l'edifici té dues façanes,una que dóna a l'avinguda de Blondel i l'altra a la plaça de Sant Francesc. Aquest arquitecte és el responsable de la majoria de les obres modernistes de la ciutat de Lleida: Aquàrium, tanca dels Jardins dels Camps Elisis, Casa Bergós, Casa Xam-mar, Cases Noves o de Balasch, Edifici Pal·las, Escorxador, farinera la Meta i la direcció d'obra del Mercat del Pla.


Observar detalladament de la Casa Melcior és gaudir d'una de les edificacions modernistes més importants de la capital del Segrià. Un sòcol de pedra uneix la planta baixa i l'entresòl. Aquesta part de l'edifici s'ha modificat per acollir diferents comerços.

   
Els habitatges estan distribuïts en quatre plantes que estan unides verticalment per una senzilla decoració on hi ha els balcons en voladís. L'ordre mil·limètric de les façanes es trenca amb la tribuna que dóna a la plaça de Sant Francesc.


A la tribuna de la primera i segona planta podem hi ha vidrieres policromades, un magnífic treball de forja i uns medallons amb rostres femenins que observen plàcidament la vida de la ciutat. Entre els dos medallons en veureu un altre amb les inicials J i M corresponents a Josep Melcior que fou qui encomanà la casa a Francesc de Paula Morera i Gatell.


Contrasta el treball de forja dels balcons de les dues façanes, molt elaborat a la que dóna a la plaça de Sant Francesc i molt més senzill a la façana que mira al riu Segre.


A més a més de les baranes dels balcons també destaca el treball de forja que trobem en el sòcol que ocupa la planta baixa i l'entresòl ( façana de la plaça de Sant Francesc), sobre la porta d'entrada de la casa, les reixes de les finestres i el cartell de l'antiga botiga de material elèctric Casa Baiget. 


Vigileu al passejar a prop de les finestres de la planta baixa, no oloreu les flors de la reixa o us punxareu amb el pistil...


Gairebé a la cantonada de l'edifici podeu veure la signatura del que fou arquitecte municipal de la ciutat durant trenta-cinc anys, i responsable de la majoria de les construccions modernistes de la ciutat:
 F.co Ð P. Morera. 
Arquitecte. Any 1910.


Casualment quan feia la fotografia anterior dues senyores grans obrien la porta del número 2 de la Plaça de Sant Francesc. Vaig demanar-los-hi que em deixessin fer alguna fotografia de l'entrada i molt gentilment i accediren. Gràcies.

   
Una de les senyores m'explica que la casa on viu és molt bonica. Evidentment he de donar-li la raó, quina sort viure a la Casa Melcior!


L'escala, de fusta, paviment hidràulic i rajola de València, ens deixa molt clar el pas del temps. Com podeu veure a la propera fotografia, la part de fusta "explica" que molta gent l' ha pujat i baixat en els seus més de cent anys ...


Agraeixo l'amabilitat de les senyores i surto a de la Casa Melcior per continuar el meu periple fins a l'avinguda de Blondel número 9 on ens espera la Casa Xam-mar.
Atentament.
Senyor i
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada