Passejant pel cor de la ciutat avui ens aturarem a la Plaça de la Sal, espai essencial de Lleida situat entre l'encreuament dels carrers Lamarca amb Sant Joan i els carrers Turull i Baixada de la Trinitat. Una zona plena d'història.
Ens explica Josep Lladonosa al seu llibre "Els carrers i places de Lleida a través de la història", que les ordinacions de la Paeria ratificades pel Consell General del 3 de gener de 1.540, establien que a partir d'aquell moment tota la sal que arribés a la ciutat s'emmagatzemés i vengués en aquest punt.
Gràcies a la gentilesa de la família Fregola vaig poder fotografiar des del bancó de casa seva la porta de ferro forjat que recorda la Porta Ferrissa de Lleida.
Parlar de la Porta Ferrissa és fer-ho de la Lleida medieval concretament del segles XII al XV. Era bàsicament un petit barri d'artesans de la parròquia de Sant Joan. Actualment zona plena de botigues, com tot l'Eix Comercial; acollí durant segles artesans d'oficis molts dels quals ja han desaparegut: sabaters, assaonadors, blanquers, coltellers, freners, corretgers, teixidors...
A pocs metres d'aquesta porta de ferro forjat, passejant en direcció al carrer del Carme, trobem un punt informatiu de la Secció d'Arqueologia de la Paeria.
Caminem fins a la cantonada on acaba la plaça de la Sal i comença el carrer del Carme. A l'esquerra s'enfila el carrer Turull i a la dreta trobem la Baixada de la Trinitat.
Després d'un primer tram d'escales trobem el número tres del pendent carrer Baixada de la Trinitat. Entre les escales dreta i esquerra hi ha la Font del Governador que abans estava als peus del turó de Gardeny. Construïda per ordre de Lluís de Blondel de Drouhot i Dàvalos aprofitant un petit brollador natural, es traslladà a la Baixada de la Trinitat l'any 1.975, any de l'última transformació del carrer com a conseqüència del seu fort pendent.
Lluís de Blondel, primer Marqués de Blondel de l'Estany fou governador de Lleida i va ser el responsable d'obres fonamentals per modernitzar Lleida. Si voleu recordar-ho cliqueu el proper enllaç: "El pilar del General".
Perquè ens aturem concretament al número tres de la Baixada de la Trinitat? L'explicació que podeu llegir al punt informatiu de la Secció d'Arqueologia de la Paeria diu que aquí es conserva part de l'alçat intern de la cuirassa de Porta Ferrissa.
La Porta Ferrissa és un antic carrer de la Lleida medieval que anava de l'encreuament dels carrers de Magdalena i del Carme fins a l'eixamplament de la plaça de la Sal. Es probable que per aquest carrer passés el camí que anava als pobles de la Noguera.
La cuirassa de la Porta Ferrissa i la de Sant Andreu són dos murs que dividien internament la ciutat, perpendiculars al riu Segre i al tancament de la vila. Comuniquen el riu amb el turó de la Seu Vella i en cas de setge era, probablement, un punt segur de proveïment d'aigua. Alguns dels punts d'informació de la Secció d'Arqueologia de la Paeria han patit l'actuació de brètols, però el que ens parla de la cuirassa de Porta Ferrissa encara ens permet il·lustrar-nos.
A la fotografia anterior podeu veure l'alçat intern de la cuirassa de Porta Ferrissa que es conserva al número tres de la Baixada de la Trinitat. I a la següent, el plànol del 1.735 de "La plaza de Lérida" amb els nombres 1 per la cuirassa de Porta Ferrissa i 2 per la cuirassa de Sant Andreu. Les dues fotografies són del punt informatiu de la Secció d'Arqueologia de la Paeria.
La coneguda al segle XIII com Porta Ferrissa posteriorment la van anomenar Portal de n'Olius i també porta de Corbins. En aquesta zona s'establí el barri dels blanquers que aprofitaven els brolladors subterranis i la proximitat de l'aigua del riu Segre.
A la següent fotografia de les adoberies podeu observar l'aigua subterrània que passa per sota del carrer del Carme. Si voleu recordar la visita virtual a les adoberies, cliqueu al proper enllaç: "El gran misteri del carrer Blanquers (2)".
A la propera entrada dedicada als carrers de Lleida amb nom d'oficis donarem un cop d'ull als que es feien a l'antiga Porta Ferrissa.
Atentament,
Senyor I
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada