dimecres, 19 de desembre del 2018

Cases singulars de Lleida ( 31 ).

Després d'observar detalladament la Casa Balius, amb façanes a l'avinguda de Francesc Macià i plaça de Sant Joan, continuem passejant fins arribar a la rambla de Ferran on ens espera el protagonista de l'entrada d'avui. Molta gent anomena rambla de Ferran al gran passeig que va del pont vell a l'estació ferroviària, però recordeu que del pont al carrer Riquer esteu a l'avinguda de Francesc Macià, i la resta -el tram principal- és la rambla de Ferran. Els magnífics plàtans que flanquegen l'avinguda i la rambla, evidentment l'embelleixen, però les seves grans capçades dificulten observar amb pro perspectiva la colla de cases singulars que hi ha. Passejar-hi a l'hivern, després de l'esporga, ens permet apreciar amb claredat aquests bells edificis.


Entre els anys 1.789 i 1.795 es construí un nou hospici sobre l'antic Hospital del Sant Esperit fundat els primers anys del segle XIII. A la fotografia anterior podeu veure la façana de la rambla de Ferran i de la baixada de l'Audiència, que abans del 1.836 s'anomenava carrer del Sant Esperit. Són dues de les façanes del Palau de la Diputació de Lleida. A la fotografia següent podeu observar amb atenció la façana de la rambla.


Actualment el Palau de la Diputació té dues entrades, una per la rambla de Ferran i l'altra pel carrer del Carme. Les altres façanes "miren" a la baixada de l'Audiència i al carrer de la Font de l'Aiguardent.
El nou hospici es construí perquè durant la Guerra de Successió l'antic Hospital del Sant Esperit quedà destruït. Malauradament la història de la nostra ciutat està plena de destrucció...


El marqués de Blondel, corregidor de Lleida i persona fonamental per la modernització de la ciutat; i el bisbe Jeroni Maria Torres foren els promotors de l'obra. L'ampliació de l'antic hospici es va fer gràcies a les aportacions de Gaspar de Portolà, el pagès Josep Grau i el tinent del rei, Enrique Wiels.


L'any 1.898 s'inaugurà la remodelació que vuit anys abans s'encarregà a l'arquitecte provincial Celestí Capmany amb la funció de serveis de la Diputació de Lleida. Però encara es van fer més reformes, la més important fou la de la dècada dels 40 del segle passat, projectada per Luís Menéndez-Pidal Álvarez en el marc de las Regiones Devastadas, que suposà la construcció de la façana de la rambla de Ferran. Aquesta façana d'estil monumentalista amb referències clàssiques, des del 2.007 llueix unes magnífiques pintures murals de Josep Minguell que fan referència a la vida i la cultura de les terres de Lleida.


A la façana de la baixada de l'Audiència, que salva un gran desnivell amb el carrer del Carme, el protagonisme és per tres grans balconades que omplen de llum natural el Saló de Plens. Les podeu veure a la fotografia anterior, i a la següent un detall de la decoració amb motius florals.


Aquesta decoració floral també la trobem als grans finestrals d'aquest monumental edifici de tres plantes d'estil historicista.


La façana del carrer del Carme és tota una lliçó de simetria que s'organitza a partir de les dues grans portes. La part central de la façana està coronada per l'escut de la ciutat de Lleida.


Els treballs de forja que ens regala la façana del carrer del Carme són d'una gran bellesa. A la propera fotografia podeu apreciar part de la reixa d'una de les portes.


Però el que realment us deixarà bocabadats és el Balcó del Serraller situat entre les dues grans portes d'accés. Una filigrana impressionant de ferro forjat considerada una de les joies de la forja catalana del segle XVIII, que té la seva llegenda...


Entrem al Palau de la Diputació on impressiona molt la decoració amb pintures al fresc dels murs i les voltes de la monumental escala.


Les pintures al fresc de la part superior de l'escala noble són obra del pintor targarí Jaume Minguell i Miret ( 1.922 - 1.991 ), fill i pare de pintor... Les pintures de l'escala, que expliquen diferents episodis històrics, les va fer els anys 1.964 i 1.965.


Si la part superior de l'escala està bellament decorada per Jaume Minguell, les pintures dels murs i les voltes de la part inferior són obra del seu fill, també targarí, Josep Minguell i Cardenyes especialitzat en pintura mural al frec en grans espais arquitectònics. Com us he explicat abans, també va fer els murals de la façana de la rambla de Ferran.


Tot un luxe poder gaudir, en un mateix edifici, de l'obra d'aquests dos grans muralistes lleidatans. No ho dubteu, si passegeu pel carrer del Carme entreu un moment al Palau de la Diputació.


Deixem el Palau de la Diputació per caminar uns metres fins al número vint-i-cinc de la rambla de Ferran on ens està esperant, impacient, la Casa Cros.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada