Si fa quinze dies vàrem observar detalladament De summo bono, un còdex del segle XII amb escrits de temàtica diversa ( còdex miscel·lani ), avui el protagonisme és per un altre còdex miscel·lani de gran bellesa: el Llibre dels Usatges i les Constitucions de Lleida. Els podeu veure a la propera fotografia a esquerra i dreta respectivament.
El còdex, del segle XIV, és un compendi de diversos llibres i tractats escrit sobre pergamí en llatí i en català. Mesura 34 X 22,5 X 4 centímetres.
Però el suport no és un senzill pergamí sinó vitel·la, feta amb pell de vedell nonat adobada. El resultat és un pergamí més fi i llis sobre el que escriure i pintar millor. El còdex està format per 166 folis de pergamí i 4 folis de paper.
El còdex està escrit en grafia gòtica gairebé perfecta i il·luminat amb bellíssimes miniatures. A la fotografia anterior de detall podeu veure un parell de caplletres.
Una caplletra és la lletra majúscula d'un text, capítol, paràgraf, molt embellida amb ornaments. En els escrits més antics la caplletra s'escrivia al marge del text.
Al llibre se li atribueixen diferents títols: "Llibre dels Usatges", "Llibre dels Usatges i Constitucions de Lleida" i "Constitucions de Catalunya i Constitucions Provincials i Sinodals de Lleida". Al llom del còdex podem llegir el següent títol manuscrit: "Usatici et consivetudines Cataloniae et Constitutiones provintiales et sinodales".
L'enquadernació de pergamí sobre tapes de cartró ha estat substituïda i l'original s'ha guardat. S'han conservat també sis fragments de pergamí, un d'ells estava encolat a la contratapa i els altres cinc reforçaven els nervis.
Però, a més a més de la magnífica cal·ligrafia gòtica , el gran valor d'aquest llibre conservat al fons del còdex de Lleida són les miniatures que l'il·luminen com podeu constatar en les tres properes fotografies de detall que pertanyen concretament als folis dedicats als Usatges. Gràcies a la gentilesa de la Rosana, una de les arxiveres del Capitular, puc dir-vos que les tres minuatures següents estan al foli 1 r, foli 46 r i foli 59 r.
El llibre dels Usatges i les Constitucions fou obrat i minat en el mateix scriptorium capitulat de Lleida. Exceptuant les Constitucions de Pere III, el manuscrit ja estava a l'antic scriptorium del Capítol lleidatà.
Al restaurar el còdex van constatar que ja havia estat restaurat i que la segona enquadernació estava feta amb tapes de cartró i cintes de pell per lligar-les. Pensen els experts que aquesta primera intervenció es va fer al segle XVIII.
El llibre recull les Constitucions des de Pere el Gran de les Corts de Barcelona, fins a les de Pere el Cerimoniós de les Corts de Cervera. Del foli 124 r al 139 r el text ens parla dels costums de la ciutat de Lleida.
Quan es restaurà el còdex es van emprar els mateixos materials del llibre original i es guardaren els malmesos. A la propera fotografia de detall podeu observar detalladament el nou relligat d'aquesta joia lleidatana.
Les capçades originals es varen protegir en un custodi, recurs dels arxivers que està pensat per conservar els primers materials amb els que es va fer el llibre. A la fotografia següent podeu veure el custodi amb les capçades originals del Llibre dels Usatges i les Constitucions de Lleida. Escrit en llapis està indicat on hi havia la tapa, la contratapa, el peu i el cap del còdex.
Al segon custodi l'arxivera ens mostra a contrallum els reforços de pergamí que estaven encolats al llom. El muntatge està fet sobre una maqueta realitzada a la mateixa escala que el còdex original. Petites anotacions amb llapis ens indiquen on hi havia el cap, el peu, el llom, la tapa i la contratapa.
El Llibre dels Usatges i les Constitucions de Lleida, un magnífic còdex propietat de l'Arxiu Capitular que podeu consultar al cor de la ciutat de Lleida.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada