Després de mirar i admirar l'església de sant Martí, no marxem del petit nucli de població de la Cortinada ( parròquia d'Ordino ). A pocs metres del temple romànic, ja documentat al segle XII i modificat als segles XVI i XVII, ens espera Cal Pal una de les edificacions més antigues d'Andorra que es remunta a l'Edat Mitjana.
L'última persona que habità la casa va ser Antoni Torres Armengol que l'any 1.955 la vengué a Serafí Reig Ribó. Després d'estar tancada durant una colla d'anys l'edifici fou restaurat a la dècada dels 90 respectant i preservant la seva estructura original.
L'exposició "Primera Pedra", de l'artista igualadí Jordi Fulla ( 1.967 - 2.019 ) omple Cal Pal, des de l'octubre del 2.018 fins al mes de desembre del 2.021, amb la màgia de les construccions amb pedra seca. La vintena de pintures i dibuixos que ens acompanyaran durant la visita són de diverses construccions andorranes fetes amb la tècnica de la pedra seca. Caminar molt lentament per la planta baixa contemplant les creacions de Jordi Fulla és difícil d'oblidar. Pedra als dibuixos i pintures, pedra al paviment, falses pedres que suren...
Quan va morir l'artista d'Igualada tenia dues exposicions obertes. Una a Barcelona, al Museu Can Framis ( últim projecte de la Fundació Vila Casas dedicat a la pintura contemporània) , i l'altra a Cal Pal que encara podeu visitar.
L'espai, gairebé irreal, on hi ha el forn de pa us regalarà un univers arquitectònic molt antic i molt allunyat del món tecnològic en el que vivim.Després de la restauració Cal Pal es defineix com "un espai destinat a fomentar la reflexió sobre la identitat, els orígens i el patrimoni natural i cultural d'Andorra". Pugem a la primera planta i ens aturem al menjador.
A l'esquerra de la fotografia anterior i a la propera de detall podeu veure el quadre fet amb pintura acrílica sobre paper "Les Escaldes de la vall del Madriu", obra de Jordi Fulla.
Cal Pal en els seus orígens formava part dels bens de l'alberg d'Escoter, una donació de Bernat Escoter a favor de Joan Pal d'Ordino. Durant segles fou propietat de la família Pal, però al segle XVII passà, per matrimoni, a la casa de Joan Torres de la casa Teixidor de Sispony.
A la fotografia següent de detall podeu observar la "caixa forta" que hi ha a l'habitació principal de la primera planta.
Com he explicat abans, l'últim estadant de Cal Pal vengué l'antiga casa a Serafí Reig Ribó membre de la nissaga andorrana dels Reig, coneguts tabaquers, banquers i polítics.
Quan era propietat dels Reig, Cal Pal tingué la funció d'assecador de tabac. Sortim de l'habitació per continuar descobrint la primera planta amb el seu impressionant paviment de fusta.
A la dreta de la fotografia anterior i a la propera de detall podeu admirar la pintura acrílica sobre tela "Canillo. Cabana del corral de pedra".
Documents dels segles XVI i començaments del XIX expliquen diferents ampliacions de l'edifici. A la del segle XIX s'afegí un tercer cos en un lateral on s'edificà el colomar i les dues galeries cobertes que completaren l'edifici. A la propera fotografia de detall podeu veure, des de l'interior, els forats dels colomar.
Amb l'acurat projecte de restauració s'aturà la degradació d'un dels edificis singulars més plens d'història del petit país dels Pirineus. El dis 2 de març del 2.011 Cal Pal fou inclòs en l'inventari General del Patrimoni Cultural d'Andorra.
Els mesos de maig, juny, setembre i octubre del 2.019 Cal Pal, el Govern d'Andorra i els Col·legis d'Arquitectes, Enginyers i Geòlegs van fer el primer curs sobre pedra seca destinat a professionals de la construcció.
La fotografia anterior de detall és un contrapicat en el que es pot apreciar l'estructura interna de la teulada a quatre aigües del colomar. A la propera fotografia de Lluís Marià Vidal i Carreras ( 1.842-1.922 ) podeu veure al centre Cal Pal. En Lluís Marià, enginyer de mines, geòleg i que fou president del Centre Excursionista de Catalunya, l'ateneu Barcelonès i la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, va fer la fotografia el 12 d'agost de 1.890.
Font Fotografia: Wikimedia Commons.
En la popera visita a Andorra, a més a més de comprar i esquiar, no deixeu de reservar una estoneta del vostre temps per descobrir Cal Pal de la Cortinada.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada