dimarts, 1 de març del 2022

El castell romànic de Loarre.

Després d'un llarg parèntesi, l'última entrada dedicada a les terres aragoneses "Les laudes necrològiques del claustre ribagorçà" és del març de l'any passat, tornem a passejar per les comarques d'Osca. Deixem la Catedral de San Vicente Mártir de Roda d'Isábena per viatjar virtualment de la Ribagorza a la Hoya de Huesca ( Plana de Uesca ). El nostre objectiu és donar un cop d'ull al castell romànic de Loarre que podeu veure, enfilat a un promontori rocós, a la propera fotografia feta des de la carretera que puja de la villa de Loarre fins al castell.
 
 
Quan la serpentejant carretera guanya altitud veiem una perspectiva diferent del castell que el rei Sancho III el Mayor de Pamplona decidí construir l'any 1.020 el castell primitiu format per l'edifici reial, la Capella, la Torrassa de la Reina, el pati d'armes, les estances dels militars i del servei i la Torre de l'Homenatge. La fortalesa s'edificà entre els anys 1.020 i 1.035.


L'any 1.071 es començà a construir el monestir per ordre del rei Sancho Ramírez, del que destaca l'església de San Pedro. L'ordre canònica agustiniana fou la que s'establí al monestir.
Deixem el cotxe a l'aparcament i entrem al recinte emmurallat, construït l'any 1.287, que envolta pel sud el conjunt d'uns 10.000 metres quadrats. La resta, com heu vist a la primera fotografia queda protegit pel promontori rocós. 


La muralla, amb un perímetre de 172 metres, té nou torrasses semicirculars ( dues les podeu veure a la fotografia anterior ) i una de rectangular en la que hi havia una entrada al recinte emmurallat. A la dreta de la propera fotografia podeu veure una sèrie de prismes de pedra que marquen el camí d'accés al castell i la torre albarrana situada entre les muralles i l'antiga població de Loarre que es traslladà al seu emplaçament actual al segle XVI. No queda clara la seva funció defensiva i, a més amés fou construïda abans de la muralla. Pot recordar-vos el campanar d'una església romànica... A baix a l'esquerra treuen el nas una torrassa semicircular i la rectangular.


Al final de la rampa que ens permet arribar a la portalada d'accés del castell cal aturar-se a mirar i admirar l'espectacular absis semicircular de l'església de San Pedro que està dividit horitzontalment mitjançant dues línies d'imposta decorades amb escacat jaquès. Verticalment està dividit en tres parts per dos contraforts en el cos inferior que als dos cossos superiors es transformen en estilitzades columnes.


L'absis queda dividit horitzontalment en tres cossos de mida diferent. L'inferior és el de la cripta de Santa Quiteria i els dos superiors corresponen a l'església de Sant Pedro.
Al cos inferior hi podeu veure les obertures cegues, amb espitlleres que gairebé toquen a l'arquivolta que permeten l'entrada d'una mica de llum a la cripta, d'arc de mig punt flanquejades per columnes. Els capitells ricament esculpits.
 
 
Arribem a la portalada d'accés, una estructura que sobresurt una mica del llenç del mur, amb tres arcs de mig punt. A la fotografia següent podeu veure la volta de canó que cobreix el passadís de la llarga escala principal. On comença la volta podeu observar la decoració amb escacat jaquès. Sobre aquesta volta hi ha l'església de San Pedro.


Quan pujant l'escala estem més o menys a la meitat trobem dues portes, una davant de l'altra. Per la de la dreta, d'arc de mig punt sobre el que hi ha un crismó en el que a més a més de les inicials de Crist estan escrites altres lletres, podem accedir a la cripta de l'església de San Pedro que està dedicada a Santa Quiteria. Per l'atra porta ( que podeu veure parcialment a la fotografia anterior ), també d'arc de mig punt, s'accedeix a una petita estança on hi havia el cos de guàrdia. 


La cripta té una part de la coberta amb volta de quart d'esfera i un tram de mig canó. És un espai amb molt poca llum, amb cinc finestrals d'arc de mig punt flanquejats per columnes amb capitells decorats. A la fotografia anterior podeu veure un detall de la cripta on a l'esquerra hi ha part de la roca sobre la que s'edificà el conjunt arquitectònic del castell de Loarre.
Sortim de la cripta i acabem de pujar l'escala on trobarem l'església de San Pedro. A la propera fotografia de detall podeu observar un dels capitells, molt ben treballat amb decoració vegetal, de la portalada d'accés al temple romànic.

L'església, construïda a partir de 1.171 per ordre del rei Sancho Ramírez, és d'una sola nau  dividida en dos trams i amb un espectacular absis semicircular. El temple està decorat amb vuitanta-dos capitells, divuit a l'esglèsia inferior - la cripta - i seixanta-quatre a l'església superior.
 
 
L'absis està dividit horitzontalment en dos cossos. A la part inferior hi ha tretze arcs cecs de mig punt amb columnes i capitells que tenen decoració vegetal i representacions de figures fantàstiques i escenes de la Bíblia. A la part superior dels cinc grans finestrals amb arc de mig punt  dos són cecs i els altres donen llum natural al presbiteri, cobert amb una espectacular volta semiesfèrica amb quatre petxines que permeten passar de la planta quadrangular a la circular.


Sortim de l'església per passejar pels passos a diferents nivells que la comunicaven amb les dependències de la comunitat canònica agustiniana. Aquests passos també foren un nou accés al recinte fortificat superior.


Si pugem a la Torre de la Reina podrem gaudir d'unes vistes impressionants de la comarca de la Hoya de Huesca, tot un plaer per la mirada.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada