Tanquem avui la visita virtual a la cartoixa de Valldemosa on en entrades anteriors hem vist l'apotecaria dels cartoixans i la primitiva premsa de la impremta Guasp. Comencem l'entrada per la torre dels hostes, edificada l'any 1.555.
A l'interior de la torre hi ha una cel·la que acollia als religiosos que arribaven al monestir cartoixà i els calia residir-hi temporalment. A la fotografia anterior podeu veure el senzill dormitori amb el seu llit. El matalàs era una màrfega de palla. A la cantonada inferior esquerra de la fotografia podeu veure parcialment el bagul amb el material per treballar a l'scriptorium, i a la cantonada inferior dreta es veu part del reclinatori de l'oratori. El bagul el podeu observar millor a la fotografia següent de detall.
A l'scriptorium els cartoixans copiaven manuscrits i els il·luminaven. Ells feien la tinta amb cecidis de roure, vidriol, pigments i una mica d'aigua. Quan la mescla bullia li afegien goma aràbiga. A la propera fotografia podeu observar millor el morter per preparar la tinta, els sulfats i els pigments en diferents potets de vidre.
Si sou seguidors del blog potser recordareu que al maig del 2.010 el Jesús de Documenta ens va fer xalar fabricant tinta com ho feien els monjos fa segles. Ho podeu tornar a veure clicant sobre el proper enllaç " La màgia d'escriure: fer tinta i escriure amb ella... ".
En aquesta cel·la s'hi van allotjar priors d'altres cartoixes, monjos artistes, els visitadors que controlaven el compliment de les normes cartoixanes, i personatges il·lustres.
La cel·la era més luxosa que les altres i tenia una distribució diferent. A l'avantsala, que podeu veure a la fotografia anterior i a la propera, hi havia una taula per menjar sol. Però quan l'hoste era una persona important podia menjar acompanyat.
Els monjos cartoixans passaven bona part del dia a les cel·les. Només sortien per anar a missa, pel cant de Vespres, Maitines i Laudes.
En aquesta torre dels hostes hi visqué, els anys 1.801 i 1.802, l'asturià Gaspar Melchor de Jovellanos que va ser ministre de Justícia del Carles IV. Fou desterrat a la cartoixa de Valldemossa per Manuel Godoy, que era el primer ministre.
A la part superior de la fotografia anterior podeu veure una làmina que reprodueix l'oli sobre tela, de 205 X 133 centímetres, que pintà l'any 1.798 Francisco de Goya y Lucientes dedicat a Jovellanos.
Els monjos cartoixans no el van tractar com un pres sinó com un hoste. Ell, agraït, recompensà als monjos finançant part de les obres de la nova església i comprant llibres per a la seva biblioteca. Durant la seva estada s'inspirà per escriure els llibres Memoria sobre la instrucción pública, una Historia de la Cartuja de Valldemosa i un diari. També aprofità per estudiar botànica i ajudat per l'apotecari del monestir, el monjo Marià Cortès, escrigué el Tratado de botànica o Flora medicinal de Vaslldemosa.
Però quan Carles IV descobrí el tracte que rebia Jovellanos ordenà, l'any 1.802, el seu trasllat al Castell de Bellver.
Deixem la torre dels hostes per tancar la visita a la cartoixa anant a l'església neoclàssica que es començà a construir l'any 1.751, en el moment que s'estaven fent les obres d'ampliació de l'antiga cartoixa.
A la fotografia anterior i a la propera de detall podeu veure els quatre frecs de la volta de canó dedicats a la Verge Maria. Aquests frescs, els de la cúpula i els del transsepte són del monjo cartoixà Manuel Bayeu.
Aquest monjo cartoixà, cunyat de Goya, els pintà entre els anys 1.803 i 1.808. L'església, amb planta de creu llatina, volta de canó i cúpula sobre el creuer, fou beneïda l'any 1.812. Els murs de la nau estan decorats amb pintures a l'oli del monjo Joaquim Juncosa. A la fotografia següent podeu observar els presbiteri de l'esglesia de la cartoixa.
El presbiteri està presidit pel Davallament de la Creu, amb la Mare de Déu de la Pietat, flanquejat per les imatges de Sant Joan Baptista ( esquerra ) i Sant Bru ( dreta ). Sobre aquest grup escultòric, a la fornícula, hi ha la imatge de Santa Catalina Tomàs, l'única santa mallorquina nascuda a Valldemossa, que podeu veure millor a la propera fotografia de detall.
Totes aquestes imatges eren del mateix autor, l'escultor i ebenista català Adrià Ferran Vallès. Les va fer l'any 1.812, però amb la desamortització, les de Sant Joan Baptista i Sant Bru foren traslladades a la Catedral de Mallorca. Les escultures actuals de Sant Joan Baptista i Sant Bru són obra de l'escultor Llinàs.
En el Davallament de la Creu podeu veure el cos de Jesús en braços de la seva mare, acompanyats de tres àngels.
A més a més de les escultures, el presbiteri té un luxós mobiliari: el faristol, el frontal d'altar i la cadira abacial, A l'esquerra de la fotografia següent podeu veure la imatge de Sant Bru.
Abans de marxar faig l'última fotografia de detall en la que podeu veure els curiosos panys de la porta de l'església.
Deixem la Cartoixa de Valldemossa i la Serra de Tramuntana per tornar a Palma on visitarem detalladament la seva Seu.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada