dimecres, 19 d’octubre del 2022

Els molins del barri des Jonquet ( 1 ).

Al final de l'entrada dedicada a Es Baluard, Museu d'Art Contemporani de Palma, enfilats a la terrassa vaig mostrar-vos els molins del barri des Jonquet. A la propera fotografia els podeu veure a la dreta de la garita.


Gràcies al zoom de la càmera fotogràfica podeu apreciar millor els cinc molins que queden al barri que començarem a visitar virtualment a l'entrada d'avui. 


Marxem del museu, creuem el torrent de Sa Riera per l'Avinguda de Gabriel Roca i anem a la plaça dels Rentadors. Al solar dels Rentadors hi havia un molí d'extracció d'aigua de Palma, el Molí de Baix. Comencem a enfilar el petit turó des Jonquet pel carrer dels Gambins i molt aviat trobem en una zona enjardinada la base del que fou el Molí d'en Moll.
 
 
Si pugem una mica més aviat trobem els tres primers molins. A la fotografia següent, d'esquerra a dreta hi ha els molins d'en Celos, de sa Garriguera i d'en Carreres.


Sobre el talús natural des Jonquet, de cara al mar, va arribar a haver-hi fins a set molins de vent amb bases quadrangulars i torres cilíndriques. Actualment només en queden cinc que estan protegits legalment i per aquest motiu cal conservar-los i rehabilitar-los. Però els tres que veieu a la fotografia anterior són de propietat privada i ja fa més de vint anys que estan en estat ruïnós. L'Ajuntament amenaça als propietaris amb l'expropiació si no es rehabiliten, però ja veieu el lamentable estat de conservació. A la propera fotografia podeu veure part del Molí d'en Celos.

El Molí d'en Celos ja tenia aquest nom l'any 1.860. El Foment de Turisme amb j'ajuda de l'Ajuntament el restaurà col·locant l'antenada i el capell. L'any 1.950 es rodà la pel·lícula Black i Jack i al 1.952 es convertí en el cabaret Jack el Negro. Posteriorment fou una sala de festes. Però com podeu constatar a la fotografia anterior l'estat actual és molt precari. La fotografia següent és dels molins de sa Garriguera ( esquerra ) i d'en Carreres ( dreta ).
 
 
Del molí de Sa Garriguera sabem que l'any 1.930 hi vivia "sa Garriguera" i posteriorment el seu fill Pep que pasturava cabres per sa Feixina i la vall de sa Riera. Després s'habilità com a sala de festes i actualment ja veieu el seu estat de conservació.
Del molí d'en Carreres, ja documentat l'any 1.840, es té constància que Martí Bestard n'era el propietari l'any 1.842. L'any 1.967 es transformà en la sala de festes "El Molino" i actualment és una discoteca.


Resseguir perimetralment l'espai ocupat per aquets tres primers molins entristeix una mica perquè, com podeu veure a la fotografia anterior, en alguns punts l'entorn més proper està força degradat. Penseu que el Consell de Mallorca en la sessió del 5 de novembre del 2.009 acordà la declaració de Bé d'Interès Cultural amb categoria de conjunt històric el barri des Jonquet. En l'Annex 1 diu que aquests molins són edificis i elements singulars i etnològics. Qui ho diria...
 
 
Al girar a l'esquerra, el canvi és espectacular i l'estat d'abandó desapareix. A la propera fotografia podeu veure en primer terme el molí del nom de Déu i darrere el molí d'en Garleta. Abans entre el molí d'en Carreres i el del Nom de Déu hi havia el molí d'en Toni Trossos que encara apareix citat en un document de 1.831. L'any 1.851 Palma patí un terratrèmol que deixà aquest molí en molt mal estat i fou enderrocat.


Ara la passejada pel barri des Jonquet és molt agradable. Si abans d'arribar a la zona enjardinada que podeu veure a la fotografia anterior, ens girem, podem veure el molí de sa Garriguera, l'únic dels tres molins de propietat privada que conserva l'antenada ( el conjunt d'antenes que mogudes per la força del vent fan que funcioni la maquinària que hi ha a l'interior del molí ).

 
A Es Jonquet, un antic barri de pescadors, trobem moltes casetes de poca alçària, construccions senzilles i carrers molt amples que omplen l'espai de cel i de llum. És un dels barris més antics i amb més història de la ciutat de Palma.


Aquestes petites cases blanques les van fer els mariners i les famílies dels pescadors en el petit turó situat a la riba dreta del torrent de Sa Riera. M'apropo a placa on està escrit el nom del carrer i faig la propera fotografia.

Els dos molins que ens queden per veure, el del Nom de Séu i el d'en Garleta estan rehabilitats perquè l'Ajuntament de Palma els expropià a la dècada dels vuitanta del segle passat. Els propietaris dels altres tres molins es van comprometre a fer la rehabilitació necessària i a mantenir-los en bon estat. És evident que no ho van fer..
 
 
A la fotografia anterior podeu veure en primer terme el molí del Nom de Déu i darrere el molí d'en Garleta. Mirarem i admirarem detingudament aquests dos molins a la propera entrada dedicada als molins del barri des Jonquet.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada