dilluns, 12 de juny del 2023

Gaudir del romànic de la Vall de Boí ( 4 a ).

Al final de l'entrada anterior per acabar la visita virtual a l'església de Santa Eulàlia d'Erill la Vall ens vàrem enfilar al campanar de l'església romànica. Gràcies al zoom de la càmera fotogràfica vaig mostrar-vos l'església de Sant Joan de Boí, que a la propera fotografia podeu veure a l'interior de la circumferència groga. Baixem del campanar, agafem el cotxe i en pocs minuts el deixem a l'aparcament que trobarem només entrar a Boí (al carrer dels Aiguals a la dreta veureu el senyal ). Només  baixar del cotxe veureu l'església de Sant Joan que visitarem en les dues properes entrades dedicades a la Vall.
 
 
La façana de ponent, gairebé flanquejada per dos arbres, ens dóna la benvinguda. La portalada original està a la façana nord però a l'època moderna fou substituïda per la de la façana de ponent que podeu veure parcialment a la fotografia. A la façana sud, prop de la capçalera s'alça la torre campanar de planta quadrada.


Acabem de pujar fins a l'església de Sant Joan i ens apropem al campanar en el que podreu els períodes constructius de l'església. La base correspon al primer romànic, els dos pisos següents són del segle XII i l'últim pis és un sobrealçament fet els segles XVII - XVIII.


Al segle XIII el campanar fou greument malmès per l'incendi que va patir l'església, perdent els tres pisos superiors. A la propera fotografia podeu veure amb més detall com a la base del campanar i als murs de l'església  els carreus emprats al primer romànic ( segle XI ) són irregulars i que els dels dos pisos següents que corresponen al segon romànic ( segle XII ) els carreus estan ben escairats. 

Sobre la base del campanar primer trobem a cadascuna de les cares una finestra amb arc de mig punt adovellat i al pis de sobre, també a cada cara, finestres geminades amb arcs de mig punt sostinguts per una columna amb capitell.
 
 
A la fotografia anterior de detall podeu veure les finestres de la cara de ponent i a la següent les de la cara est ( esquerra ) i nord ( dreta ). Com podeu constatar a les fotografies a la separació dels pisos hi ha les arcuacions cegues típiques de la decoració llombarda.


Les finestres estan flanquejades per dues franges verticals anomenades lesenes angulars. Sobre els cinc arcs cecs sobre les finestres geminades, també anomenades biforades, hi ha frisos de dents de serra. A la propera fotografia podeu observar el de la cara de ponent.


Deixem el campanar per resseguir perimetralment l'església romànica de planta basilical de tres naus separades per arcs de mig punt sostinguts per columnes i pilars. Anem a l'esquerra i només girar trobem, a la façana nord,  la portalada original que probablement estava protegida per un porxo.


La pintura mural que veiem és una còpia de l'original custodiat al Museu Nacional d'Art de Catalunya ( MNAC ). Estan al voltant de l'arc de mig punt de la porta, emmarcades per una sanefa amb motius geomètrics. A l'esquerra està representat un sant amb un llibre a la mà ( que podeu veure millor a la propera fotografia de detall ) i a la dreta tres personatges contemplen als quatre àngels que sostenen la representació d'una Teofania ( un Crismó, un Agnus Dei, ...).
 

Sense moure'm del punt on he fet la fotografia de l'antiga portalada original de l'església em giro una mica a l'esquerra i faig la propera fotografia en la que podeu veure la resta de la façana nord que encara conserva els arrebossats de morter de calç.


A la fotografia anterior i a la següent, feta des del final de la façana podeu veure les tres finestres d'arc de mig punt de doble esqueixada del mur nord que omplen de llum natural l'interior de l'església romànica.


La propera fotografia de detall és de la finestra d'arc de mig punt de doble esqueixada més pròxima a la capçalera. Les finestres de doble esqueixada faciliten l'entrada de llum de l'exterior gràcies a l'eixamplament esbiaixat dels brancals i la llinda.
 

Continuem resseguint perimetralment l'església i només girar a la dreta veurem la capçalera. A la fotografia podeu observar part de la façana est, amb l'absis central i el del costat de l'Evangeli ( el costat esquerre des del punt de vista dels fidels mirant cap a l'altar ). Dos dels tres absis originals  ( el central i el del costat de l'Epístola - el costat dret des del punt de vista dels fidels mirant cap a l'altar-), i el porxo que protegia l'antiga portalada original van desaparèixer a les reformes dels segles XVII i XVIII.


Enfilo el petit tram d'escales que hi ha a tocar de la capçalera per fer la fotografia següent en la que podeu veure tota la façana est. De l'estructura original de l'església només es conserva l'absis del costat de l'Evangeli que podeu veure a la dreta de la fotografia anterior i de la propera.


Com podeu constatar a les dues fotografies anteriors falta l'absis central fou enderrocat durant el procés de reformes que va patir l'església romànica durant els segles XVII i XVIII. L'absis sud es va refer en la restauració dels anys setanta del segle passat. L'original també s'enderrocà entre els segles XVII i XVIII. Els absis del costat de l'Evangeli i del costat de l'Epístola tenen una senzilla decoració d'arcuacions cegues.


Girem cua i tornem a la façana de ponent on trobarem l'actual porta d'accés a Sant Joan amb un senzill arc de mig punt. A la propera entrada dedicada a l'església de Sant Joan de Boí visitarem el seu interior,
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada